عصر ایران; سجاد بهزادی – اخیرا تصاویری از غزه منتشر شده که نشان می دهد بخش های زیادی از این شهر با خاک یکسان شده است. این صحنه های غم انگیز انسان را به یاد بمب های آمریکایی بر روی مردم هیروشیما در ژاپن می اندازد و همچنین جنگ افغانستان و عراق را به یاد می آورد.
بمبی که آمریکا در اوت 1945 بر روی هیروشیما انداخت هزاران نفر را بلافاصله و حدود 140000 نفر را تا پایان همان سال کشت. این بمب از نوع “اورانیوم” بود که با قدرتی در حدود سیزده کیلوتن منفجر شد. در جنگی دیگر، آمریکا به دنبال طالبان در افغانستان بود و حتی بزرگترین بمب غیرهسته ای خود را بر مواضع داعش در افغانستان انداخت. این بمب که به عنوان “مادر همه بمب ها” شناخته می شود، 30 فوت طول و حدود 10 تن وزن داشت.
هیرو شیما در زمان بمباران و سالها پس از آن
در حادثه ای دیگر، حمله 11 سپتامبر 2001، دو هواپیما به برج های دوقلوی مرکز تجارت جهانی در نیویورک حمله کردند و شروع فصل جدیدی از جنگ و آوارگی را برای آمریکا آغاز کردند. عراق مورد حمله قرار گرفت و بخش های زیادی از عراق با خاک یکسان شد. اسامه بن لادن، رهبر و بنیانگذار گروه طالبان و ایمن الظواهری، رهبر بعدی، کشته شدند و بسیاری از مردم در جاهای دیگری غیر از عراق کشته شدند، اما دوباره و پس از مدتی، عراق یکپارچه خود را در میانه یافت. شرق.
جنگ های زیادی در تاریخ رخ داده است و من فقط به چند نمونه اخیر در این مجله اشاره کردم. جنگ ها منجر به ویرانی ویرانگر و آتش زدن خانه ها شد و بسیاری از شهرها مانند غزه امروزی با خاک یکسان شدند. اما طالبان امروز کجا هستند و آیا آمریکا توانست این مردم را نابود کند؟ نه تنها طالبان ناپدید نشدند، بلکه با افکار و ایدئولوژی های خطرناک تر به قدرت بازگشتند. از سوی دیگر پس از جنگ، ژاپن قدم به قدم با قدرت های جهانی تغییر کرد.
امروز نشانه های جدیدی از جنگ همه جانبه در منطقه مشاهده می شود. گزارش شده است که دومین ناو هواپیمابر آمریکا به منطقه اعزام شده است و از قضا این ناو قصد استقرار در خلیج فارس و غرب آسیا را دارد. ایالات متحده برای حمایت از اسرائیل دو ناو هواپیمابر را در دریای مدیترانه و نزدیک فلسطین اشغالی مستقر کرده است.
غزه با بمباران اسرائیل ویران شد
جنگ ها تمام نمی شوند، جهان پر از بی عدالتی باقی خواهد ماند. خانه ها با خاک یکسان می شوند، اما در نهایت هیچ ملتی برای همیشه از تاریخ پاک نمی شود. کودک غزه خواهد مرد و کودکی که باقی می ماند با هزاران مشکل مواجه خواهد شد و سرمای مدیترانه در انتظار او خواهد بود، اما غزه از چهره زمان محو نخواهد شد.
بی عدالتی سخت است و همانطور که امروز جامعه غزه در فجایع مختلف غرق شده است، در جای دیگری از جهان ملتی در صف انتظار آخرین مدل آیفون است.
به گفته اوغلو و رابینسون در کتاب چرا ملت ها شکست می خورند، درست زمانی که یک نوجوان پانزده ساله انگلیسی تصمیم می گیرد برای آخر هفته خود برنامه ریزی کند و دوستانش را دعوت کند، کودکی در آفریقای جنوبی به دنبال یک تکه نان خشک برای خوردن می گردد. مثل اینکه نمی خواهد از گرسنگی بمیرد
بسیاری از رویاهای ما برای دیگران خاطره هستند و بسیاری از مشکلات ما رویاهای دیگران هستند. ما در جهانی زندگی می کنیم که بسیار ظالمانه، خشن و ناعادلانه است. اگرچه فقر یک مفهوم نسبی است، اما نمی توان این شکاف طبقاتی بزرگ را در سطح بین المللی عادی تلقی کرد.
ملت ها شکست می خورند، اما هیچ ملتی برای همیشه پاک نمی شود و روزی زندگی به حالت عادی خود باز خواهد گشت. اما مهمتر از آن، چرا یک ملت و حلقه خاص در این جهان دائماً در جنگ و آوارگی است؟
یک خانواده آواره در غزه
گفته می شود حدود 70 درصد جنگ ها و درگیری های نظامی جهان به صورت دایره ای صورت می گیرد که یک طرف آن خاورمیانه و بخش هایی از آفریقا است. هنر سیاستمداران ما غلبه بر این وضعیت و رسیدن به ثبات در صلح و امنیت است. سایه جنگ ممکن است خطرناکتر از ماهیت جنگ باشد. خمیرمایه وجودی ما نباید به جنگ و سایه جنگ عادت کند.
ما در خاورمیانه برای دستیابی به توسعه پایدار باید از جنگ دوری کنیم. سیستم تصمیم گیری و طرز فکر دولت های ما نمی تواند طوری طراحی شود که وضعیت موجود را برای همیشه حفظ کند. ملت ها نمی میرند. اما آنها نباید برای مدت طولانی در سایه یک جنگ همه جانبه بمانند. این وضعیت خود مانند یک مرگ تدریجی است.
تا دیروز گفته می شد: «جنگ در اوکراین آغاز نظم نوین جهانی است.» امروز وزیر دفاع اسرائیل می گوید: «این جنگ (حمله اسرائیل به غزه) وضعیت جهان را برای همیشه تغییر خواهد داد.
رابطه دولت ها و ملت ها با این جنگ ها; آینده آنها را تعیین خواهد کرد. باید بپذیریم که نمی توانیم برای مدت طولانی بی ثباتی اقتصادی و سیاسی داشته باشیم و باید جایگاه خود را در ژئوپلیتیک جهانی بازتعریف کنیم.