بعد- با بالا رفتن سن افراد، خاصیت ارتجاعی شریان ها کاهش می یابد و احتمال انسداد عروق خونی افزایش می یابد. این امر خطر سکته مغزی ایسکمیک را افزایش می دهد، شایع ترین نوع سکته مغزی که در آن رگ خونی منتهی به مغز توسط یک لخته خون مسدود می شود.
بر اساس گزارش واشنگتن پست، بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده، حدود 40 درصد سکته های مغزی قابل پیشگیری هستند. اقدامات ساده ای که در زندگی خود انجام می دهید می تواند در پیشگیری از سکته موثر باشد. در زیر به این مراحل و اقدامات خواهیم پرداخت:
1- به این مسائل توجه کنید
اجتناب از موقعیت های خاص یا مدیریت صحیح آنها می تواند خطر سکته مغزی را کاهش دهد. تقریبا نیمی از سکته ها به دلیل فشار خون بالا ایجاد می شود. یک رژیم غذایی سالم برای قلب می تواند به کنترل آن کمک کند. همچنین سعی کنید مصرف سدیم را به کمتر از 2500 میلی گرم در روز کاهش دهید.
وزن مناسبی داشته باشید و به طور منظم ورزش کنید. با افزایش سن، دور ماندن از محدوده فشار خون بالا به دلیل پتانسیل بالاتر برای عوارض جانبی می تواند دشوار باشد. در حالی که فشار خون زیر 120/80 ممکن است خطر قلبی عروقی را کاهش دهد، این هدف باید در صورت بروز عوارض جانبی مانند سرگیجه تنظیم شود. یکی دیگر از شرایط مهمی که باید مراقب آن بود، فیبریلاسیون دهلیزی (AFib) است، ضربان قلب نامنظم و اغلب سریع که حداقل 10 درصد از افراد بالای 80 سال را تحت تاثیر قرار میدهد، طبق یک مطالعه در سال 2022 که در مجله کالج پزشکی قلب آمریکا منتشر شد.
افراد مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی حدود پنج برابر بیشتر در معرض سکته مغزی هستند و یک سبک زندگی سالم برای قلب می تواند این خطر را کاهش دهد. با این حال، افراد مسن هنوز هم می توانند به فیبریلاسیون دهلیزی مبتلا شوند. بنابراین، سریعاً تپش قلب، تنگی قفسه سینه، تنگی نفس و سرگیجه را به پزشک اطلاع دهید. درمانهای مرتبط با فیبریلاسیون دهلیزی شامل رقیقکنندههای خون و روشهایی مانند کاردیوورژن الکتریکی غیرجراحی یا کاشت ضربانساز جراحی است. دیابت نوع 2 و کلسترول بالا نیز شما را مستعد سکته مغزی می کند، بنابراین کنترل این عوامل نیز مهم است.
۲- فعالیت بدنی کافی داشته باشید
ورزش می تواند به شما در حفظ وزن سالم کمک کند و اضافه وزن یا چاقی خود یک عامل خطر برای سکته مغزی است، به خصوص برای کسانی که چربی زیادی در ناحیه میانی خود دارند. انجمن سکته مغزی آمریکا اعلام کرده است که حتی زنان با وزن طبیعی و چربی شکمی ممکن است در معرض خطر سکته مغزی باشند.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده حداقل 150 دقیقه فعالیت متوسط در هفته، از جمله پیاده روی را توصیه می کند. همچنین فعالیت های به ظاهر کوچک، مانند جاروبرقی یا ایستادن، مهم هستند. نتایج یک مطالعه منتشر شده در JAMA Open در سال 2022 نشان داد افرادی که 13 ساعت یا بیشتر در روز می نشینند، 44 درصد بیشتر در معرض خطر سکته مغزی قرار دارند. اگر خیلی کم تحرک بوده اید، به آرامی شروع کنید و هر بار 500 قدم اضافه کنید.
3-غذاهای سالم بخورید
بهترین راه برای پیشگیری از سکته احتمالاً رژیم مدیترانه ای و کاهش مصرف نمک است. این رژیم سرشار از غلات کامل، میوه ها، سبزیجات و حبوبات و همچنین چربی های مفید برای قلب مانند روغن زیتون و مقادیر کمی پروتئین حیوانی به ویژه ماهی است. یکی از مطالعات مربوط به رژیم غذایی مدیترانه ای که در سال 2022 در Lancet منتشر شد، افراد مبتلا به بیماری قلبی را مورد بررسی قرار داد. نتایج این مطالعه نشان داد افرادی که به مدت هفت سال از این رژیم غذایی پیروی می کردند، در مقایسه با افرادی که از رژیم غذایی کم چرب پیروی می کردند، 26 درصد کاهش خطر ابتلا به مشکلات عمده قلبی عروقی مانند حمله قلبی یا سکته داشتند.
4- به سمت ترک سیگار حرکت کنید
بر اساس مطالعه ای که در ماه ژانویه در مجله Neurology منتشر شد، مصرف الکل به طور کلی با خطر بالاتر سکته مغزی مرتبط است. اگر سیگار می کشید، به سمت ترک حرکت کنید. در حالی که سیگار خطر مرگ بر اثر سکته مغزی را دو برابر می کند، خطر مرگ ناشی از سکته مغزی در افراد غیرسیگاری تا پنج سال پس از ترک سیگار کاهش می یابد.
5- از آلاینده ها دوری کنید
طبق مطالعه ای که در سال 2022 در مجله سکته مغزی منتشر شد، حتی قرار گرفتن کوتاه مدت در معرض آلودگی هوا می تواند خطر سکته را افزایش دهد. بنابراین، کیفیت هوای منطقه خود را در سایت هایی مانند AirNow بررسی کنید. کنترل دولتی در روزهایی که آلودگی زیاد است، زمانی را که بیرون از خانه می گذرانید، محدود کنید. در داخل خانه، از فن های اگزوز در حمام و آشپزخانه استفاده کنید و یک دستگاه تصفیه هوا در نظر بگیرید.
6-کنترل استرس
بر اساس نتایج تحقیقات منتشر شده در JAMA Network Open در سال 2022، استرس زیاد با افزایش خطر سکته مغزی مرتبط است. نتایج این مطالعه نشان داد که یک رویداد استرس زا در زندگی احتمال سکته را 17 درصد افزایش می دهد در حالی که دو رویداد استرس زا احتمال سکته را 31 درصد افزایش می دهد. توصیه می شود برای جلوگیری از استرس از تمرینات مبتنی بر تمرکز استفاده کنید. نتایج مطالعه ای که در سال 2020 در مجله بین المللی تحقیقات محیطی و بهداشت عمومی منتشر شد، نشان داد که این اقدامات می تواند به کاهش فشار خون، یک عامل خطر اصلی برای سکته، کمک کند.