شهریار زرشناس در صحبت با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت:  کارهای ابتدایی نوشتن این کتاب4 سال پیش آغاز شده است. این کتاب مرور کوتاهی بر تاریخ فلسفه از لحاظ تحلیلی انتقادی است. بر این اساس می توان نتیجه گرفت آن را فهم مبتنی بر هرمونتیک تاریخی دانست.

وی گفت: بخش اول کتاب به غرب قدیم اختصاص دارد. در این کتاب کوشیده ام نظرات متفکران غربی از جمله طبیعت گرایان مانند طالس و آناکسیمنس و سایر متفکران را در پرتو  کاسموسانتریسم غربی که همگی ریشه در غرب باستان دارند بررسی کنم.

زرشناس توضیح داد: پژوهش این کتاب گسترش می یابد و به قرون وسطی و متفکران آن زمان بپردازیم و سپس دوره مدرن و متفکران آن زمان را بررسی کنیم. نوشته شده در این کتاب به غرب از قرن باستان اشاره دارد.

وی در خصوص تفاوت این کتاب با سایر کتاب هایی که در زمینه تاریخ فلسفه غرب نوشته شده است، گفت: تنها تفاوت آن در این است که فلسفه غرب باستان را در پرتو مفهومی به نام کیهان محوری بررسی کرده و مفهوم کیهان محوری را نقد کرده است.

زرشناس خاطرنشان کرد: ما در کتاب این بحث را مطرح کردیم که هر دوره از تاریخ غرب مبتنی بر مفهومی است که به نوعی حجاب حقیقت شده است. در غرب قدیم، درک آنها از کیهان است.

این استاد دانشگاه گفت: این فلسفه را می توان یک فلسفه دنیاانگار دانست. برخلاف فلسفه مدرن که انسان شناسی است، این فلسفه سکولار و دنیوی است. یا فلسفه قرون وسطی که نگاهی شرک آمیز به خدا دارد و فلسفه دینی به حساب نمی آید. اما این فلسفه ای است که شبیه دین است.

زرشناس گفت: فلسفه غرب باستان کاملاً جهان محور و سکولار است. منظور این است؛ ادراک ویژه یونانیان از طبیعت که با واژه «فوزیس » بیان می کردند، با برداشت قرون وسطایی از طبیعت و درک طبیعت در تفکر مدرن متفاوت است. این تصور در تابلوی مفهومی به نام کاسموس بیان می شود. در این کتاب ما کل فلسفه غرب قدیم را در پرتو این کاسموسانتریسم  بررسی کرده ایم.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *