درخشان ترین اجرام آسمانی ما امشب در آسمان شرکت تماشایی خواهند داشت. در ساعات اولیه صبح، ماه کامل اکتبر را خواهید دید که با بزرگترین سیاره منظومه شمسی همراه است.
اندازه فاصله ماه و مشتری تقریباً نصف مشت گره کرده ما خواهد بود، و اگر یک شب بیدار بمانید، متوجه حرکت ماه به سمت مشتری از ساعت 7 بعد از ظهر به وقت شرقی (۲:۳۰ بامداد به وقت تهران) خواهید شد و به آرامی نزدیک شدن به مشتری با سرعت نصف قطر خود در ساعت و حدود ساعت 1 بامداد روز یکشنبه، 29 اکتبر، EST (8:30 صبح به وقت ایران)، ماه و مشتری هر دو به بالاترین نقطه خود میرسند و به آسمان جنوبی میرسند. ماه به وضوح به سمت راست بالای مشتری خواهد رسید.
مشتری در بهترین حالتش
سپس در روزهای بعد ماه به سمت مشرق دور می شود و روشنایی آن کاهش می یابد و این مشتری است که شب را با شکوه حکومت می کند. پادشاه سیارات منظومه شمسی در 3 نوامبر (جمعه 12 آبان) در مقابل ستارگان پس زمینه پراکنده برج حمل قرار می گیرد. از آنجا که مشتری در مقابل خورشید قرار دارد، هنگام غروب خورشید طلوع می کند، در شب از شرق به غرب حرکت می کند و با طلوع خورشید غروب می کند.
مخالفت یک سیاره با خورشید معمولاً آن را به زمین نزدیک میکند، به همین دلیل است که مشتری اکنون درخشانتر از تمام سال میدرخشد، با قدر ظاهری چشمگیر منهای 2.9 و چهار برابر درخشانتر از شباهنگ، درخشانترین ستاره در آسمان شب زمین.
ظهور امسال مشتری در آسمان شب زمین فوق العاده است. اگرچه این سیاره هر 13 ماه در تقابل قرار می گیرد (زمانی که زمین بین مشتری و خورشید قرار دارد)، سال 2023 نیز سال حضیض مشتری است.
در حضیض، این سیاره در مدار 12 ساله خود در نزدیکترین فاصله به خورشید قرار دارد، بنابراین به طور مشخص به زمین نیز نزدیک است.
در واقع، در یک ماه آینده، قرص مشتری سخاوتمندترین سیاره در آسمان زمین، بزرگ و کاملاً درخشان خواهد بود.
باید گفت پس از این سال، مشتری تنها در سال 2034 به چنین اوج درخشندگی خارق العاده ای خواهد رسید.
قمرهای بیشتری دیده می شود
سه قمر معروف مشتری را می توان امروز عصر با یک جفت دوربین دوچشمی یا تلسکوپ مشاهده کرد. قمر آیو تقریباً نزدیک مشتری خواهد بود، در حالی که قمر کالیستو(Callisto) در پایین و سمت راست (غرب) این قمر اروپا قرار خواهد گرفت.
سپس بین ساعت 22:02 عصر امروز تا ساعت 12:19 صبح فردا به وقت شرق (فردا به وقت ایران)قمر آیو و سایه آن از مقابل مشتری می گذرد. این خورشید گرفتگی را می توان در تلسکوپ های متوسط مشاهده کرد. سایه آیو به صورت یک نقطه سیاه کوچک ظاهر می شود و به این رویداد گذر سایه می گویند. Io ممکن است به دلیل کنتراست ناکافی با دیسک پسزمینه مشتری نامرئی باشد.
۵۸۵۸