عصر ایران احتمالا در مورد مفهوم صفر مطلق فیزیک می دانید که در تعریف آن از مفهوم حد نظری برای سرما استفاده شده است. در واقع، در فرمول فیزیک، صفر مطلق با کلوین (K) محاسبه و اندازه گیری می شود، نه فارنهایت یا سانتیگراد که من در اکثر دماسنج ها می بینم. برای دستیابی به این دما در زمین، در مناطق دوردست و همچنین در لایه های بیرونی کهکشان راه شیری، سال هاست که مطالعات و تحقیقات متعددی انجام شده است.
سحابی بومرنگ یکی از مناطق سردسیری است که دانشمندان را مجذوب خود کرده است. این سحابی سیاره ای جوان برای اولین بار در سال 1995 سردترین مکان روی زمین نام گرفت. همچنین یکی از یافته هایی بود که وجود آن در سال 2013 تایید شد.
سردترین جسمی که تاکنون روی زمین اندازه گیری شده است در واقع توسط آزمایشگاهی در ایتالیا ساخته شده است. دانشمندان حوضچه ذرات زیر اتمی دستگاهی به نام کرایوستات ساخته اند که می تواند دمای بسیار پایین تولید کند. این به این معنی است که یک مکعب مسی 880 پوندی (400 کیلوگرمی) به 6 میلیکلوین رسید، یعنی تنها شش هزارم درجه بالاتر از صفر مطلق (0 درجه کلوین)، که بسیار شگفتانگیز است.
البته، مهم است که به یاد داشته باشید که مکان هایی روی زمین که به طور طبیعی سرد هستند، قطعاً خارج از روند آزمایشگاهی هستند. سردترین دمای ثبت شده روی زمین در سال 2010 در Dome Fuj در قطب جنوب ثبت شد. چندین سازمان تحقیقاتی تأیید کرده اند که در حالی که دمای منفی 144 درجه سانتیگراد (منهای 199.8 درجه فارنهایت) یک دمای بسیار سرد است، اما حتی به صفر مطلق هم نزدیک نمی شود.
نقاط سردی در ماه وجود دارد که در نوع خود قابل توجه هستند. در سال 2009، مدارگرد شناسایی ماه ناسا، دهانه هایی را در نزدیکی قطب جنوبی سیاره که همیشه در سایه بوده اند، کاوش کرد. دمای این دهانه ها 33 کلوین (منهای 400 درجه فارنهایت یا منفی 240 درجه سانتیگراد) تخمین زده می شود که حتی سردتر از نپتون است.
اورانوس سردترین مکان روی این سیاره، به اصطلاح غول یخی بادخیز، با کمترین دمای ثبت شده ۴۹ درجه کلوین (منفی ۳۷۱ درجه فارنهایت) است.
در سال 2013، دانشمندان موفق به کشف یک نقطه سرد به نام سحابی بومرنگ شدند که در فاصله 5000 سال نوری از زمین و در صورت فلکی قنطورس قرار دارد. این سحابی در واقع سردترین مکان ثبت شده توسط محققان در طبیعت و خارج از آزمایشگاه است. به گفته ناسا، محققان دمای سحابی بومرنگ را در یک درجه کلوین اندازه گیری کردند که از نظر کیهانی منهای 457.9 درجه فارنهایت است.
به گفته محققان، سحابی بومرنگ برای هر چیزی که تاکنون دیده یا اندازهگیری کردهایم سردتر از دمای متوسط است. کیت تیلور و مایک اسکاروت اخترشناسانی هستند که در سال 1980 سحابی بومرنگ را از طریق رصد با تلسکوپ بزرگ زمینی از استرالیا کشف و نامگذاری کردند. ستاره شناسان متوجه عدم تقارن جزئی در لوب های سحابی شده اند که شکلی منحنی و شبیه بومرنگ دارند. جزئیاتی وجود دارد که فقط تلسکوپ فضایی هابل می تواند نشان دهد.
هسته مرکزی سحابی بوم رنگ دلیل اصلی سرد بودن آن است. اما دانشمندان و ستاره شناسان در مورد این نظریه کاملاً مطمئن نیستند. نظریه اولیه محققان این بود که این سحابی ممکن است خانه یک ستاره غول قرمز در حال مرگ باشد که در حال پرتاب گاز با سرعت بالا است.
محققان گمان میکنند که یک ستاره کوچک همراه مسئول این کار است و شاید به همین دلیل است که سحابی بومرنگ سردتر از هر چیز دیگری در زمین یا خارج از جو است.
منبع: گجت نیوز