سریال «سرزمین مادری» به کارگردانی کمال تبریزی با محوریت دوران کودکی رهی به ویژه با بازی درخشان علی شادمان با استقبال خوبی روبرو شده است. این شکل از داستان سرایی را پیش از این در چندین سریال معروف ایرانی دیده بودیم. در برخی از آنها شخصیت غیرواقعی محور تلقی می شود و بخش های مختلف زندگی او به نحوی با رویدادهای سیاسی هر دوره پیوند خورده است. به این ترتیب در آثاری که در دست داریم، علاوه بر شکل گیری درام، شاهد بازنگری در تاریخ نیز هستیم. از سوی دیگر آثاری بر اساس بیوگرافی افراد مهم ساخته شده است که کارگردان از این شیوه روایت برای مرور فصل های مختلف زندگی این شخصیت استفاده کرده است.
به گزارش پی ام آپ، در موردی که در ادامه به بهانه «سرزمین مادری» می خوانید، مروری داریم بر سریال معروفی که نقطه شروع آن ماجراهای کودکی شخصیت بود و عموم مردم با ماجراهای یک کودک وارد سریال شدند. . . ممکن است در فیلم های مختلف این نوع روایت را داشته باشیم اما در این مورد فقط به آن نوع سریال ها پرداخته ایم.
در چشم باد | مسعود جعفری جوزانی | 1382
سریال «در چشم باد» با محوریت شخصیت بیژن ایرانی وقایع تاریخی سال های 1300، 1320 و 1360 را روایت می کند. ده قسمت اول این سریال که به جنبش جنگل به رهبری میرزاکوچک خان جنگلی می پردازد، به دوران کودکی بیژن در جنگل های شمال می پردازد. او عضوی از خانواده ای است که درگیر مبارزات سیاسی است. در این ماجراها میرزا حسن ایرانی و یک تاجیک به نام آقا حسام در خدمت میرزاکوچک خان هستند. بیژن در کودکی به لیلی، دختر آقا حسام علاقه مند می شود و رابطه بین آنها به درامی جذاب همراه با ماجراهای جنگ منجر می شود. علاقه بین بیژن و لیلی در فاز اول سریال بسیار مهم است زیرا منشا بسیاری از اتفاقات بعدی خواهد بود. در مرحله دوم که بیژن به جوانی می رسد، لیلی هم بزرگ می شود و رابطه آنها به شکل دیگری ادامه می یابد.
شهریار | کمال تبریزی| 1386
کمال تبریزی در سریال «شهریار» روایت زندگی محمدحسین شهریار را از دوران کودکی این شخصیت آغاز کرد. قسمت اول زندگی پدر و مادر محمدحسین و مشکلات آنها در بچه دار شدن را روایت می کند و از قسمت دوم توجه به دوران کودکی او معطوف می شود. کودکی شیطان صفت و آماده پاسخگویی، اما در عین حال باهوش و علاقه مند به شعر. خانواده از ترس مریض شدن، محمدحسین را به روستایی می فرستند و در آنجا با زندگی در کنار کوه حیدربابا و آشنایی با ابراهیم ادیب، زندگی او تحت تأثیر قرار می گیرد و پایه های شاعری از همان لحظه در او شکل می گیرد. . تا اواسط قسمت پنجم با دوران کودکی این شخصیت هستیم و از اواسط قسمت پنجم به جوانی او می پردازیم. این قسمت بخش مهمی از تاریخ سریال را بازگو می کند.
روزگار قریب | کیانوش عیاری | 1386
سریال «روزگار قریب» درباره زندگی محمد قریب، پزشک ایرانی و بنیانگذار طب اطفال در ایران است. کیانوش عیاری در این سریال زندگی دکتر قریب را از سال 1295 همزمان با شروع تحصیلات ابتدایی تا سال 1353 که درگذشت را روایت می کند. بخش مهمی از ماجراهای سریال به دوران کودکی این پزشک در رابطه با پدرش، حکیم و فرزندان هم سن و سالش برمی گردد. با توجه به اتفاقاتی که در دوران کودکی او رخ داد، با شخصیتی به نام لطف علی، شاگرد گیج و نازنین حکیم در روستا، با بازی زندهیاد حسین پناهی آشنا شد و از آنجایی که لطف علی کار خود را به درستی انجام نمیدهد، محمد هوش و ذکاوت خود را نشان داد. استعداد حکیم در فراگیری اصول اولیه طب. نشان می دهد و این مقدمه ای برای علاقه او به پزشکی و به ویژه اطفال می شود. داستان در دوران بیماری دکتر قریب روایت می شود و با گذشت زمان با خاطراتی از پزشک بر بالین بیمار به دوران کودکی او برمی گردیم و آرام آرام وقایع زندگی او را تا بزرگسالی مرور می کنیم. حوادثی مانند قحطی، جنگ جهانی دوم، کودتا و…
شوق پرواز | یدالله صمدی | 1390
در قسمت اول سریال «شوق پرواز» با اتفاقی برای محققی که به زندگی شهید عباس بابایی می پردازد، آغاز می شود. همسر این زن برای اینکه بفهمد چه میکرده، فیلمها و دستنوشتههای او را مرور میکند و در واقع با مرور این عناصر است که به ماجرای عباس بابایی میپردازیم. دوران کودکی عباس در «شوق پرواز» کوتاه است و از قسمت سوم وارد دوران بزرگسالی او می شویم. در قسمت کودکی می بینیم که عباس علاقه زیادی به تعزیه و نقش اسماعیل داشت و یک روز در صحرا با هواپیمای سقوط کرده مواجه شد. عباس از خلبان می خواهد که او را سوار کند و قسمت های مختلف هواپیما را به او نشان دهد. از اینجاست که به خلبانی علاقه مند می شود و وقتی به خانه برمی گردد به همه می گوید که می خواهم خلبان شوم و شروع به ساخت بادبادک می کند. این علاقه او را به سمت خلبان شدن در بزرگسالی سوق می دهد.
سرزمین مادری | کمال تبریزی | 1392
کمال تبریزی پس از شهریار به روایت زندگی رهی از روز تولدش در «سرزمین مادری» می پردازد و کم کم پس از روایت وقایع زندگی او و نشان دادن اوضاع سیاسی کشور در هر دوره، به روایت بزرگسالی او می پردازد. . داستان سریال شهریور 1320 همزمان با بمباران متفقین در شهری در فلات مرکزی آغاز می شود. در حالی که همه خانواده ها از این بمباران آسیب دیده اند و خانه، جان و عزیزان خود را از دست داده اند، نوزادی سالم از زیر آوار بیرون می آید و چند روز بعد به همراه مادر بیمارش راهی تهران می شود. شخصیت رحی را از بدو تولد همراهی می کنیم و پس از مواجهه با داستان تلخ تولدش، از زندگی او در ده دوازده سالگی در خانواده ای پرجمعیت با خبر می شویم. در قسمت دوم، رهی به دلیل اطلاعاتی که عمه به او داده است، به پدر بودن جواد اردکانی شک می کند و واقعیت زندگی او را جستجو می کند. از طرفی در دوران کودکی به دلیل عقاید و افکار پدرش دائماً در معرض حوادث مختلف قرار می گیرد و سرانجام پس از زندانی شدن جواد مجبور می شود به همراه خانواده اش به تبعید برود و با آگاهی از واقعیت زندگی خود. زندگی از دست بی بی فرار می کند و پس از تحمل فشارهای فراوان وارد مرحله جدیدی از زندگی اش می شود. تبریزی با شروع قوی این سریال و معرفی دقیق شخصیت رهی از همان ابتدا مخاطب را با سریال درگیر کرده است و بازی علی شادمان در نقش رهی در این ضربه بسیار موثر است.
تاکنون شش قسمت از سریال «سرزمین مادری» به کارگردانی کمال تبریزی منتشر شده است و سومین قسمت آن چهارشنبه خواهد بود. آبان قسمت های 7 و 8 از پلتفرم «تلبیون» منتشر می شود.