سید محمدجعفر ناظم السادات با اشاره به شرایط جوی و بارندگی سال زراعی در دو فصل آینده گفت: امسال پدیده ال نینو بر اقیانوس آرام و سطح آب در شرق آن حاکم است. اقیانوسی که معمولا آب سرد دارد گرمتر از حد معمول است.
وی ادامه داد: طبق تحقیقات انجام شده احتمال اینکه در پاییز امسال بیش از حد معمول بارندگی داشته باشیم تقریبا 70 درصد و در برخی نقاط تا 100 درصد است.
استاد تمام دانشگاه شیراز افزود: دومین پدیده در اقیانوس هند نیز با نام MJO فعال است که بارش های خوبی را در سطح وسیع در ایران فراهم می کند، بنابراین اکنون در شرایطی هستیم که در دوردست ها مشاهده می شود. پدیده تا اینجای کار، زمین برای بارندگی آماده است. .
ناظم السادات با بیان اینکه امیدواریم در هفته های آینده شاهد بارش های خوبی باشیم، تصریح کرد: بیشترین بارندگی ها در مناطق غربی حاشیه زاگرس تا استان های غربی مانند آذربایجان، کردستان و تهران پیش بینی می شود و در فارس میزان بارش به ویژه در مناطق غربی ممکن است توجه را به خود جلب کنند.
وی افزود: البته در فصل زمستان احتمال کاهش و عدم بارندگی در بهمن ماه نیز وجود دارد. زیرا این پدیده به دلیل افزایش بارندگی در فصل پاییز منجر به کاهش بارندگی در فصل زمستان و در برخی نقاط می شود، بنابراین کشاورزان باید آماده کشت محصولات باشند. که کشت را بهمن و یا اسفندماه با اطلاع قبلی انجام دهند.
استاد هواشناسی دانشگاه شیراز با بیان اینکه در صورت تداوم این پدیده ممکن است بارندگی در فصل بهار افزایش یابد، گفت: در مجموع سال کشاورزی خوبی را در پیش داریم.
ناظم السادات همچنین با بیان اینکه یکی از عوامل موثر در پیش بینی بارندگی پدیده ال نینو است و پدیده های دیگری نیز بر میزان بارندگی در ایران تاثیر می گذارد، گفت: اگر بخواهیم پیش بینی خوبی داشته باشیم، نیاز به مدل هایی داریم که می توانند نتایج مطالعات مختلف را ترکیب کنند.» و ما پیش بینی بهتری برای بارش نقطه ای داشتیم.
وی افزود: کار نهایی هواشناسان این است که برای بازه های زمانی مختلف که گاهی می تواند چند هفته یا چند ماه باشد، پیش بینی خوبی به مردم ارائه دهند و هر یک از این دوره ها نیاز به تخصص خاصی دارد.
رئیس مرکز تحقیقات علوم جوی و اقیانوسی دانشگاه شیراز اضافه کرد: پیشنهاد ما این است که دولت و نهادهای مرتبط مانند کشورهای پیشرفته که نقشه را در اختیار عموم قرار می دهند در تعیین میزان بارندگی و تغییرات آن در استان فارس به ما کمک کنند تا به صورت هفتگی. در قالب نقشه به مردم اعلام کنیم.
ناظم السادات گفت: مبنای علمی این امر در استان فارس وجود دارد اما برای چنین کاری نیاز به تیمی هماهنگ برای بررسی مدل مشخص پیش بینی بارندگی داریم.
وی افزود: بارش سخت ترین قسمت فعالیت هواشناسی است اما دما با استفاده از مدل های ساده تری پیش بینی می شود. به عنوان مثال، دما در زمان حاکم بودن پدیده النینو نسبتاً بالاتر از حد معمول است. در فصل بارندگی، انرژی کمتری از دست میرود، ابرهای بیشتری تشکیل میشوند و دما کمی بالاتر از حد معمول است.