به گزارش پی ام آپ، روزنامه جوان نوشت: تلاش کارآگاهان پلیس آگاهی برای رمزگشایی از پرونده قتل مدیر فقید داریوش مهرجویی و همسرش دقایقی پس از این حادثه صورت گرفت. در حالی که انتظار می رفت پلیس در ساعات اولیه اقدام به دستگیری عامل یا عاملان این حادثه کند، چند روز پس از وقوع حادثه و تلاش های ناموفق نشان داد که این پرونده دارای پیچیدگی های زیادی است.
در این خصوص با عبدالصمد خرمشاهی، کارشناس حقوقی و وکیل دادگستری که پرونده های کیفری زیادی را بررسی کرده است، گفت وگو کردیم.
قتل کارگردان فقید و همسرش داریوش مهرجویی هنوز فاش نشده است، پنج روز از ماجرا می گذرد. بلافاصله پس از این حادثه پلیس در محل حاضر شد و تلاش های شدیدی برای روشن شدن این حادثه انجام شد اما تلاش های صورت گرفته نتوانست مردم را قانع کند. با توجه به تجربه ای که در پرونده های کیفری دارید، گذر زمان در چنین مواردی چه پیامدهایی دارد؟
قتل هایی که به شدت بر افکار عمومی متمرکز هستند را می توان از منظرهای مختلفی بررسی کرد. اولی شخصیت قربانی پرونده ای است که شهرت دارد و توجه عمومی را به خود جلب می کند، مانند پرونده شهردار سابق تهران که به جرم قتل همسرش بازداشت شد. مورد دوم در مورد شناسایی متهم در جامعه است و مورد سوم مربوط به نوع و نحوه قتل است و ممکن است افکار عمومی را تحت تأثیر قرار دهد. یکی از اهداف مجازات ها این است که به عنوان بازدارنده عمل کند و به مجرمان بیاموزد که آثار خود را به سرعت نشان دهند. اگر قتلی که افکار عمومی را متاثر می کند و افکار عمومی و متهم را نگران می کند 10 سال بعد دستگیر شود، این مجازات اثر خود را از دست می دهد و هیچ سودی برای جامعه ندارد. در این صورت جامعه از نظر شخصیت برجسته مهرجویی و همسرش به شدت متاثر می شود و معمولا شایعاتی مطرح می شود که در این مواقع نمی توان جلوی آن را گرفت. در این چند روز انواع و اقسام شایعات در این مورد مطرح شده است. از جمله طرح قتل سریالی و هر شایعه ای در مورد پرونده.
یکی از موضوعات مطرح شده در پرونده، تهمت به کار رفته در ارتکاب جرم است. در چه مواردی از این روش استفاده می شود؟
فرضیه های مختلفی وجود دارد که مهمترین آنها نفرت و خصومت مرتکب نسبت به قربانی است; یعنی با چند ضربه عصبانیت او برطرف نمی شود و با قساوت سعی می کند تا حد امکان خود را آرام کند. از جمله اینکه در ماجرای افسانه نوروزی پس از تجاوز به عنف و قتل در دفاع از خود، به قدری از مهاجمش عصبانی شد که به ضربات اولیه اکتفا نکرد و جسد را تکه تکه کرد. یکی از نکاتی که باید مورد توجه قرار گیرد، سابقه و نوع خصومت مرتکب قتل با مقتول است که یکی از فرضیه هاست.
اما آیا شواهد نشان می دهد که عاملان حادثه بیش از یک نفر بوده اند؟
بله، گفته می شود بیش از یک نفر در صحنه حضور داشتند. به جز شرایط خاص، یک نفر نمی تواند به تنهایی قتل دو نفر را انجام دهد. مواردی داشته ایم که عامل قتل در یک اتاق و فرد دیگری در اتاق دیگر قتل را انجام داده است، اما در این موارد عاملان بیش از یک نفر بوده اند که توانسته اند نقشه های خود را اجرا کنند.
شما به شهرت مقتول اشاره کردید، در پرونده شهلا که وکالت آن را بر عهده داشتید، پلیس از لحظه وقوع حادثه تا زمان کشف قتل که با اعترافات مظنون همراه بود، زمان زیادی را برای کشف قتل صرف کرد. و افکار عمومی در آن زمان تحت تأثیر قرار گرفت. چه مسائلی باعث شد تا این همه وقت برای حل این قتل صرف کنید؟
آیا این که قاتل تاکنون دستگیر نشده است می تواند ناشی از برنامه ریزی صحیح عاملان باشد که توانسته اند مانع پلیس شوند؟
نوع قتل نشان می دهد که عاملان بی انگیزه بوده و حداقل یک مورد مرتکب شده است. این افراد غیرحرفه ای با ایجاد صحنه می توانند حواس پلیس را پرت کنند. نوع قتل و سبک موضوعات مطرح شده حاکی از آن است که عاملان با تجربه و آشنایی قبلی مرتکب جرم شده اند.