مدیرکل درمان ایران و پیوست وزارت بهداشت با تشریح اصول تغذیه سالم از منظر طب ایرانی، توجه به شیوع تغذیه ناسالم و افزایش بیماری ها در جامعه امروزی را تشریح کرد.
نفیسه حسینی یکتا، با اشاره به اینکه در متون کهن طب ایرانی وظیفه اصلی پزشک حفظ سلامت مردم دانسته شده است؛ اظهار داشت: این نشان میدهد اولویت در طب ایرانی حفظ سلامت و پیشگیری است که با رعایت شش اصل ضروری حفظ سلامتی یعنی آب و هوا، خوردنیها و آشامیدنیها، حرکت و سکون، خواب و بیداری، استفراغ و احتقان و اعراض نفسانی است امکان پذیر است.
او با ارزیابی تغذیه سالم به عنوان یکی از 6 اصل «استی اساطی» یا اصول اولیه سالم ماندن گفت: در این مکتب پزشکی بر تغذیه صحیح و پیشگیری و درمان از طریق غذا آنقدر تاکید شده است که بزرگان ایرانی مانند محمد بن زکریای رازی این که حکما فکر می کنند اولین و مهمترین برنامه درمانی، اصلاح یا تجویز تغذیه صحیح است، نشان می دهد که بدون تغذیه صحیح نمی توان سالم بود.
مدیرکل درمان و آموزش پزشکی تکمیلی ایران با اشاره به شیوع رژیم غذایی ناسالم در جامعه امروز گفت: امروزه تقریباً دو سوم بزرگسالان دارای اضافه وزن و چاقی هستند و آمار بالایی در ابتلا به بیماری های مختلف داریم. او می دانست که می توان آن را به رژیم های غذایی ناسالم و افزایش مصرف فست فود نسبت داد.
حسینی یکتا با بیان اینکه در مکتب طب سنتی ایران تغذیه با توجه به فصل، سن، محل سکونت و مزاج افراد متفاوت است، گفت: اما یکسری اقدامات کلی نیز وجود دارد که به حفظ سلامت بدن کمک می کند. وی تاکید کرد: پرهیز از پرخوری و پرخوری یکی از اصول مهم تغذیه است چرا که باعث اختلال و ناراحتی در هضم غذا و ایجاد بیماری های مختلف می شود.
مدیرکل دفتر ایران و طب مکمل مهم ترین توصیه برای وعده های غذایی منظم را اینگونه ارزیابی کرد: همه باید در وعده های غذایی منظم برنامه ریزی کنند و یکی از مهم ترین نکات در مورد زمان صرف غذا فاصله کافی بین وعده های غذایی است. و خواب.
وی ادامه داد: دمای غذا باید با توجه به فصول سرد و گرم سال در نظر گرفته شود.
حکیم بقراط ، مدیرکل دفتر طب مکمل ایران با اشاره به عبارت «پرهیز در سلامتی مانند پرهیز از بیماری است»، پرهیز شدید در حین سلامت، کاهش شدید و ناگهانی حجم غذا و استفاده مداوم از غذاهای نرم و سبک را ارزیابی کرد. وی آن را مضر توصیف کرد و گفت: میل به کاهش وزن و تغذیه نامناسب ممکن است ناشی از افزایش سردی و رطوبت بدن باشد. برخلاف تصور عموم باعث افزایش وزن می شود اما در بیماری های حاد باید مقدار غذا را کم کرد و غذاهای نسبتاً نرم و بدون تنوع مصرف کرد.
حسینی یکتا با بیان اینکه برای انتخاب نوع و میزان مناسب غذا باید تغییرات مزاج و سن را در نظر گرفت، تصریح کرد: فردی که قبلا به راحتی غذا را هضم می کرد، دیگر قادر به هضم آن نیست. و ممکن است در مصرف آن غذا مشکل داشته باشد. هنگام مصرف غذا باید به سن و شرایط فرد توجه کرد.
وی تصریح کرد: هنگام غذا خوردن، غذا را خوب بجویم، در آرامش کامل از عجله، استرس، هیجانات روحی و روانی به دور باشیم، به غذا توجه کنیم و به کارهای دیگری مانند تماشای تلویزیون یا چک کردن تلفن همراه مشغول نباشیم. . زیرا بر روند گوارش تاثیر منفی می گذارد. همچنین توصیه می شود تا یک یا دو ساعت بعد از غذا حرکات سنگین انجام ندهید، اما یک حرکت کوچک چند قدمی باعث افزایش گردش خون در معده و بهبود هضم می شود.
مدیرکل دفتر ایران و طب مکمل در پایان گفت: طب ایرانی اولین قدم در درمان هر بیماری را تغییر سبک زندگی و تغذیه می داند و البته رعایت عادات غذایی به اندازه نوع آن اهمیت دارد. و مقدار غذا رعایت این اصل مهم می تواند به کاهش بسیاری از بیماری ها کمک کند و خوب است.