احمد زیدآبادی در روزنامه اعتماد نوشت: خاورمیانه بار دیگر تراژدی تاریخی خود را نشان داد. جنگ، کشتار، ویرانی و اخراج بار دیگر چهره ترسناک و خشن خود را نشان می دهد. آیا ادامه این وضعیت سرنوشت محتوم مردم منطقه است یا این داستان غم انگیز روزی به پایان خواهد رسید؟

عملیات الاقصی یهودیان و حامیان آنها را در سراسر جهان شوکه و نگران کرد. آنها بر این باورند که بازگشت به زندگی عادی در اسرائیل ممکن نیست مگر اینکه دولت خودخوانده حماس در اولین قدم از نوار غزه برکنار شود. بنابراین، علیرغم اختلافات گسترده در زمینه های کلی، اعم از مکتوب و نانوشته، همه جناح ها و احزاب سیاسی اسرائیل گرد هم آمده اند تا به هر طریق ممکن این هدف را محقق کنند.

خروج دولت حماس از نوار غزه کاری دشوار و پرهزینه است، به ویژه به قیمت جان هزاران غیرنظامی ساکن در این منطقه و جابجایی میلیون ها نفر از آنها. علاوه بر این، عملیات زمینی در این کشور با خطر افزایش تلفات در میان سربازان اسرائیلی و وارد کردن ضربات دردناک احتمالی به آنها مواجه است.

با تمام این اوصاف اسرائیلی ها حضور ساختار سیاسی و نظامی مسئول عملیات طوفان الاقصی را تا گوش خود غیرقابل تحمل می دانند و ادامه وجود آن را تهدید و تحقیر همیشگی و همچنین عدم امکان بازگشت به زندگی عادی خود می دانند. .

کشورهای حامی و متحد اسرائیل نیز دیدگاه مشابهی در این مورد دارند و به همین دلیل تمام نیروهای خود را برای کمک به اسرائیل برای پایان هرگونه حضور حماس در نوار غزه بسیج کرده‌اند.

در حالی که نبرد تبلیغاتی گسترده ای در سراسر جهان بر سر این موضوع به راه افتاده است، اما این تبلیغات تاکنون هیچ تاثیری بر رویدادهای میدانی نداشته است.

اسرائیل برای آغاز عملیات زمینی در نوار غزه بر ضرب الاجل خود برای پاکسازی شهرهای شمالی نوار غزه از فلسطینی ها تاکید می کند و حماس نیز به نوبه خود خود را برای رویارویی قاطع با ارتش اسرائیل به ویژه در بندر غزه آماده می کند. .

اوضاع آشفته است و نمی توان روند نبرد، پایان آن و اینکه غزه پس از جنگ چگونه خواهد بود را پیش بینی کرد. گشودن جبهه‌های جدید و گسترش جنگ نیز از جمله سناریوهای احتمالی است، اما احتمال آن کم به نظر می‌رسد زیرا جمهوری اسلامی به‌عنوان یکی از طرف‌های تعیین‌کننده تاریخ، علاقه‌مند به ورود مستقیم یا غیرمستقیم به جنگ با مشارکت متحدان مسلح خود است. نیروهای لبنانی در جبهه جنگی وجود ندارد.

با فرض اینکه اسرائیل موفق به برچیدن ساختارهای دولت حماس در نوار غزه شود یا این هدف شکست بخورد، اگر خاورمیانه به همان سبک و سیاق گذشته اداره شود یا این حادثه خونین تأثیری بر آن خواهد داشت. آیا آینده ای دارید؟

به نظر می رسد بدون توجه به نتیجه جنگ غزه، مسئله فلسطین اساساً تغییر خواهد کرد. در واقع، تلفات جنگ از هر دو طرف، مردم منطقه و جامعه جهانی را متقاعد کرده است که ادامه وضعیت موجود بیش از آن مخرب است که نمی‌توان آن را تحمل کرد. به همین دلیل، اکثر رهبران جهان بر ضرورت احیای طرح صلح که می تواند به وضعیت اسفبار کنونی پایان دهد، تاکید می کنند.

در واقع، جنگ به طور قابل توجهی مخالفان اصلی طرح های صلح محور را از هر دو طرف تضعیف می کند. نظرسنجی ها نشان می دهد که اسرائیلی ها به طور قابل توجهی از حزب لیکود بنیامین نتانیاهو روی گردان شده اند و در عوض به حزب ملی اتحاد بنی گانتز لطف بی سابقه ای نشان می دهند.

از نظر اکثر اسرائیلی‌ها، گستردگی عملیات الاقصی نشان‌دهنده شکست سیاست‌های احزاب راست در تضمین امنیت آنهاست و بنابراین باید در دوره پس از جنگ کنار گذاشته شوند.

در طرف فلسطینی، دولت خودگردان به رهبری محمود عباس تلاش می کند تا راهبرد مبارزه مسلحانه حماس را به عنوان چیزی بسیار پرهزینه برای مردم فلسطین معرفی کند و دوباره آنها را متقاعد کند که مشکل را از طریق گفتگو و مذاکره حل کنند.

این تحولات شرایط ذهنی را برای نیاز به ابتکار جدید برای حل مسئله فلسطین ایجاد می کند، اما فراهم شدن شرایط عینی منوط به اراده قدرت های بزرگ جهانی و اجماع آنها بر یک طرح صلح عادلانه یا حداقل متوازن است.

پیش از این دو طرح صلح متوازن و نامتعادل یکی از سوی اتحادیه عرب و دیگری توسط دولت ترامپ مطرح شده بود که اولی مورد قبول اسرائیل و دومی از سوی فلسطینی ها قرار نگرفته بود. قدرت های بزرگ جهانی چیزی بین این دو.

با این حال، ایجاد صلح بین اسرائیل و فلسطینی ها در هر شرایطی قابل اعتماد نیست. اوضاع خاورمیانه مانند گلدان چینی فرو ریخته است. در هر زمان، بسیاری از دیپلمات ها سعی می کنند ذرات آن را به هم ببندند، اما به محض اینکه کار کمی پیش می رود، با یک حرکت ساده، قطعات ریز دوباره به زمین می افتند!

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *