درست زمانی که حماس روز شنبه حمله غافلگیرانه ای را به شهرک های صهیونیست نشین انجام داد، بازارهای داخلی به آشوب کشیده شد. ریزش چشمگیر بورس در روز یکشنبه، افزایش 2.5 میلیونی قیمت سکه و عبور دلار از کانال 53 هزار تومانی از آثار جنگ دو روزه غزه بر اقتصاد ایران بود. در حالی که بازارهای بین المللی در دو روز ابتدایی این جنگ در تعطیلات بودند، روز دوشنبه همزمان با بازگشایی بازارهای بین المللی، قیمت نفت برنت در بورس نفت و انرژی نسبت به روز گذشته 3.34 درصد افزایش یافت. با نرخ 87.25 دلار و بنزین با نرخ 2.258 دلار معامله شد. افزایش قیمت جهانی نفت در بورس انرژی این شبهه را در میان سهامداران ایجاد می کند که ادامه جنگ غزه بر همه بازارها تاثیر گذاشته و در درازمدت علاوه بر افزایش قیمت نفت، یک مشکل را نیز به دنبال خواهد داشت. کاهش قیمت نفت شاخص بورس های بین المللی نیز می تواند بر صادرات نفت ایران تاثیر بگذارد. با مشکل روبرو شوید

سعید لیلاز، اقتصاددان در این زمینه گفت: ادامه جنگ غزه بر بازارهای داخلی (بورس، دلار، طلا و نفت) تأثیری نخواهد گذاشت و بازارهای بین المللی تحت تأثیر این رویداد قرار نخواهند گرفت، مگر اینکه نتانیاهو «من می خواهم که جنگ را منطقه ای کنید.» مشروح سخنان وی را در ادامه بخوانید.

افت 51000 واحدی بازار سهام در روز یکشنبه این نگرانی را در میان سهامداران ایجاد کرد که جنگ غزه علاوه بر بازارهای داخلی، بازارهای بین المللی را نیز تحت تأثیر قرار دهد. دلار داری؟

قبل از هر چیز باید بگویم که جنگ غزه در یک منطقه جغرافیایی کوچک اتفاق افتاد و تا زمانی که این جنگ فرامنطقه ای نباشد، بازارهای داخلی و خارجی به سختی تحت تأثیر قرار خواهند گرفت. اتفاقی که روز یکشنبه در بورس، سکه، طلا و دلار ایران افتاد، واکنشی گذرا بود. قیمت بالای نفت در روز گذشته نیز واکنش موقت بازارهای بین المللی به جنگ غزه بود.

منظور شما از گسترش ابعاد جنگ و ایجاد جنگ فرامنطقه ای چیست؟

هدف از گسترش ابعاد و ایجاد جنگ فرامنطقه ای، کشاندن ایران و برخی کشورها به این جنگ است. البته باید بگویم که اگر شخص نتانیاهو بخواهد ایران را به جنگ بکشاند و موفق شود و ایران را یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در این حادثه بداند، حوادث غیرقابل کنترل سیاسی و اقتصادی در خاورمیانه رخ خواهد داد. این حوادث کل خاورمیانه را تحت تاثیر قرار می دهد که عواقب آن غیر قابل تصور است. البته باید بگویم که بعید است نتانیاهو بتواند در این جنگ به ایران کمک کند. تاکنون هیچ علاقه ای از سوی آمریکا و ارتش اسرائیل به این کار وجود ندارد. در حال حاضر، ارتش اسرائیل برای جنگیدن در چندین جبهه ضعیف تر از آن است. اظهارات ارتش اسرائیل نشان می دهد که هیچ علاقه ای به گسترش جنگ ندارد.

در سخنرانی خود اشاره کردید که نتانیاهو علاقه مند به راه اندازی یک جنگ فرامنطقه ای است، اما ارتش اسرائیل علاقه مند نیست. آیا تفاوتی بین این دو وجود دارد؟

آره. واقعیت این است که موضع ارتش اسرائیل با موضع نتانیاهو کاملا متفاوت است. بیانیه ارتش اسرائیل نشان داد که هیچ علاقه ای به گسترش جنگ بین منطقه ای ندارد. در حال حاضر نتانیاهو در وضعیت بسیار بدی در اسرائیل به سر می برد و باید بگویم پس از پایان جنگ غزه، نتانیاهو اولین قربانی اصلی این حادثه خواهد بود. اظهارات و سخنان افراد بانفوذ نشان می دهد که موضع آمریکا در جریان جنگ غزه، گسترش درگیری در مقیاس وسیع جغرافیایی نیست. البته باید بگویم که موضع حزب الله در لبنان و عملکرد جمهوری اسلامی ایران در این جنگ بسیار عاقلانه بود. ایران مراقب است در دام نتانیاهو نیفتد. روز گذشته ارتش اسرائیل در بیانیه ای اعلام کرد که ایران هیچ نقشی در این جنگ ندارد و بعید است نتانیاهو بتواند علیه مواضع ارتش عمل کند.

بقیه کشورهای عربی چطور؟

کشورهای عربی منطقه ظرفیت زیادی برای ورود به این مناقشه ندارند. خود آمریکایی ها نمی خواهند وارد این جنگ شوند و بیشتر تحرکاتشان برای نمایش است. وقتی کرانه باختری درگیر می شود، تئاتر جنگ خطرناک می شود. اگر آنها وارد عمل شوند، برای اسرائیل بسیار دشوار خواهد بود و جنگ پیامدهای سیاسی و اقتصادی مخربی در پی خواهد داشت.

بنابراین حتی اگر جنگ ادامه پیدا کند، آیا فکر می کنید بازارها خیلی آشفته نخواهند بود؟

در حال حاضر هیچ طرف موثری برای شعله ور کردن جنگ بین منطقه ای وجود ندارد. اتفاقی که در این چند روز در بازارها افتاد فشار روانی بود. واقعیت این است که ادامه جنگ در غزه به هیچ تغییر مشخصی در نظام اقتصادی ایران منجر نخواهد شد. علاوه بر این، هیچ تاثیری بر بازارهای بین المللی نخواهد داشت. در صورت ادامه جنگ قیمت نفت تا این حد تغییر نخواهد کرد. در صورت تداوم جنگ غزه که تا حدودی بعید به نظر می رسد، اقتصاد جهان و اقتصاد کشورمان نوسان خاصی را تجربه نخواهد کرد. هر چیزی که امروز تجربه می کنید نتیجه استرس روانی کوتاه مدت است که تأثیر عمده ای بر کل اقتصاد ندارد.

بازارهای بین المللی برای مدت طولانی در طول جنگ اوکراین متلاطم بودند و بسیاری از بازارها مانند قیمت غلات یا حتی انرژی همچنان تحت تأثیر قرار دارند. چرا در جنگ غزه این اتفاق نیفتاد؟

اول از همه باید بگویم که گستره جغرافیایی و کشورهای درگیر در جنگ اوکراین بسیار بزرگتر و متفاوت از جنگ غزه بود. این دو به هیچ وجه قابل مقایسه نیستند زیرا جنگ در اوکراین تأثیر زیادی بر بازارهای بین المللی داشت. جنگ در اوکراین برای ما خوب بود و اکنون برای کشور ما بد نیست. در مجموع از زمان سقوط اشرف غنی تا امروز همه تحولات به نفع ما بوده است.

۲۱۷

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *