علارغم برنامههای دولت برای کنترل بازار اجاره بهای واحدهای استیجاری اما هیچ تغییری در این حوزه ایجاد نشد و دولت به برنامههایش عمل نکرد. وضعیت به قدری دشوار است که حتی دسترسی به خانههای اسیجاری سخت تر از گذشته شده است.
اکنون دولت شروع به بررسی مدلهای ساخت مسکن استیجاری کرده است.
با این حال، بر اساس تحقیقات، اگرچه دولت سقف افزایش اجاره بها در فصل نقل و انتقالات جاری را در اواسط بهار 25 درصد و برای سایر شهرها 20 درصد تعیین کرد، اما مالکان سقف اجاره و میانگین آپارتمان را رعایت نکردند. اجاره بها در سراسر کشور نسبت به سال قبل 40 درصد افزایش یافته است. در تهران این رقم به 75 درصد رسیده است.
از سوی دیگر، نظام بانکی نتوانست به تعهدات دولت در پرداخت وام مسکونی مسکن عمل کند و کمتر از 8 درصد متقاضیان در فصل نقل و انتقالات جاری توانستند این تسهیلات را دریافت کنند.
خبرنگار ما روز گذشته در حاشیه جلسه شورای دولت از وزیر راه و شهرسازی درباره علت عدم کنترل بازار اجاره بهای مسکن توسط دولت جویا شد که مهرداد بذرپاش در پاسخ به این سوال گفت: ما هرگز عدم کنترل اجاره بها را تفسیر نمی کنیم. برنامه ها.” چرا که برای افزایش عرضه مسکن طرح های مختلفی را اجرا کرده ایم.
به گفته وی، قانون ساماندهی بازار اجاره در مجلس تصویب شد اما بررسی نهایی آن در شورای سازش به تاخیر افتاد. امیدواریم این رفت و آمد بین شورای نگهبان و مجلس و مجلس هر چه زودتر به پایان برسد. مهم ترین ویژگی این قانون تعیین سقف اجاره بها است که به ما امکان می دهد روند رسیدگی را برای مراجع قضایی تسهیل کنیم.
وی تاکید کرد: از سوی دیگر قانون مالیات بر سکنه سال هاست که بر زمین مانده و با جدیت و جدیت توسط این دولت اجرا می شود.
بذرپاش با معرفی یکی از عوامل اصلی سردرگمی قیمت ها در بازار مسکن، فعالیت بنگاه های املاک متخلف، گفت: ساماندهی بنگاه های معاملات ملکی را آغاز کردیم و طی سه ماه گذشته با انجام 70 هزار بازرسی توانستیم ۵ هزار مشاور املاک که قانون را رعایت نمی کردند، پلمب کنیم.
بذرپاش گفت: سامانه املاک نیز برای ارائه کد رهگیری رایگان به موجر و مستاجر ایجاد شد و تاکنون 30 هزار قرارداد اجاره به ثبت رسیده است.
وزیر راه و شهرسازی افزود: کار دیگر ما مصوبه شورای عالی شهرسازی برای رسیدگی به احتکار زمین بود که این شورا چهار ماه پیش تصویب و به استان ها ابلاغ کرد. اگر ساخته نشود استفاده می شود.» ظرف 6 ماه تغییر می کند.
وی تاکید کرد: اخیرا با مصوبه هیات مرکزی بنیاد مسکن، تخصیص قطعات روستایی نیز آغاز شد و هدف این بود که تا پایان سال 500 هزار قطعه در روستاها اختصاص یابد. این امر در کاهش قیمت ملک در روستاها موثر است.
وی در پاسخ به سئوال دیگر خبرنگار ما درمورد احتمال اجرای برنامه مسکن استیجاری در دولت گفت: همکاران ما در حال تهیه مدل های مسکن استیجاری و بررسی اجرای آن هستند. البته می توانیم بخشی از واحدهای در حال ساخت نهضت ملی مسکن را به این سمت ببریم.
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: به موازات این اقدامات، ساخت 50 شهر جدید و 27 شهرک جدید ساحلی در شورای عالی شهرسازی تصویب شد. همچنین با وزارت علوم توافق شد که زمین های مازاد دانشگاه ها در مرحله اول برای اساتید و کارکنان همان دانشگاه و در مرحله بعد برای ساخت مسکن اجتماعی لحاظ شود. به زودی قرارداد دیگری با وزارت آموزش و پرورش برای ساخت مسکن فرهنگیان منعقد می کنیم و زمین مازاد این وزارتخانه به برنامه نهضت ملی مسکن اضافه می شود. از سوی دیگر با دانشگاه آزاد اسلامی به توافق رسیده ایم که ساخت اسکان اساتید و کارکنان در 15 واحد دانشگاه آزاد آغاز شود.
وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: ساخت شهرک صنعتی برای ساخت مسکن کارگران شهرک های صنعتی آغاز شده و 100 واحد صنعتی در این زمینه با وزارت راه به توافق رسیده اند.
وی گفت: یکی دیگر از برنامه های ما افزایش سقف وام مسکن است اما در عین حال نرخ سود از 23 درصد به 18 درصد کاهش یافته است اما این شاخص نیز باید اصلاح شود.
وزیر راه و شهرسازی گفت: تاکنون ساخت یک میلیون و 520 هزار واحد نهضت ملی مسکن در قالب طرح های مسکن مهر، مسکن روستایی، نوسازی بافت های فرسوده و مسکن شهری و همچنین در قالب طرح های مسکن آغاز شده است. در طرح جمعیت جوانان، متقاضیان از هفته آینده در استان های دعوت شده در تمامی آنها پذیرفته خواهند شد. به 320000 نفر مسکن و زمین داده می شود. علاوه بر این، 600 واحد مسکونی در هفته آینده عرضه می شود مهر در شهر جدید هشتگرد مورد استفاده قرار می گیرد.