«به هر حال، زمین و زمان نارواست/ اما یک قطعه از بهشت در آغوش مشهد آرام است.» با نوشتن این شعر، ناصر شهریاری با چند واژه، عشق و شوق خود را به سفر به مشهد بیان کرد. اکنون سینمای ایران، با تواناییهای تصویری و صوتی خود، آیا میتواند عظمت و شکوه این بهشت معنوی و مناسبات مربوط به آن را به تصویر بکشد؟
در آستانه شهادت امام رضا (ع) به چند فیلم ساخته شده در رابطه با فرهنگ رضوی پرداختیم.
بیشتر سکانسهای این فیلمها در مشهد فیلمبرداری شده و موضوع آن به جایگاه معنوی بارگاه مطهر رضوی مربوط میشود. موضوع اصلی همه این فیلم ها را می توان به چند زیر شاخه تقسیم کرد: شفا، معجزه و لذت زیارت و برکات آن.
“بدون قرار قبلی”؛ زیارت بیخبر
فیلم بهروز شعیبی بدون قرار قبلی; همانطور که از نام آن پیداست، زیارتی است که بدون مقدمه و بدون اطلاع قبلی انجام می شود. در این فیلم حضور پسری اوتیسمی و تغییر تدریجی او انگیزه سفر به مشهد می شود. وقتی این پسر وارد مشهد شد، به خوبی می دید که محیط معنوی چه تأثیری بر روحیه و رفتار او دارد. الکس در خلوت آلمان بی قرار است اما در شلوغی مشهد آرام می گیرد.
حضور معنوی حرم امام رضا (ع) در فیلم کاملاً کافی است. کیفیت و کمیت زیارت یاسی کاملاً با شخصیت او مطابقت دارد و لحن بلاغی نمی یابد. یاسی (پگاه آهنگرانی) دلایل حضورش در این خانه را به پیرمرد بیمار (با بازی رضا صابری) می گوید و پیرمرد سکوت می کند.
در زیر نمایی از گنبد طلایی حرم را می بینیم که با زبان بی زبانی جواب یاسی را می دهد. این پیرمرد بیمار را با یاسی مهاجر تقابل می کنند. فردی که تن به مدرنیته نمی دهد و می خواهد آب و خاک خود را به هر قیمتی حفظ کند.
«شب» و عطش زیارت یک متهم
فیلم شب عطش متهمی را نشان می دهد که برای زیارت دستبند زده شده است. برخلاف روند معمول فیلم های مذهبی، «شب» یک فرد برگزیده و برتر را در مرکز داستان خود قرار نمی دهد، بلکه بر روی یک فرد کاملا معمولی تمرکز می کند. آدمی که خیلی زمینی و معتبر است، در یک لحظه این امکان را پیدا می کند که احساسات درونی خود را نسبت به امام مهربانی ها نشان دهد.
آنچه همه لحظات فیلم را تحت الشعاع قرار می دهد، شور و شوقی است که یک جنایتکار برای زیارت از خود نشان می دهد. این هیجان زیارت در لحظه سقوط جنایتکار (با بازی عزت الله انتظامی) در نگاه زائر سرا بر گنبد طلایی حرم به وضوح نمایان می شود. به این ترتیب میل به حرم، تنش ضعیف فیلم را ایجاد می کند.
در فیلم شب خبری از تغییرات ناگهانی در فیلم های مذهبی نیست. قهرمان داستان نباید به شخص دیگری تبدیل شود. قهرمان انتهای فیلم همان فردی است که در ابتدا می شناختیم. هدفش تغییر نکرده و جرمش حل نشده، فقط آرزوی قلبی اش برآورده شده و توانسته با اقامت در صحن حرم برای لحظه ای آرامش پیدا کند. تحول او تا آنجا پیش می رود که در یک لحظه پس از درک رحمت الهی، قلبش فرو می رود و اشک می ریزد.
در فیلم «شب نمایندگان» سه نسل از بازیگران ایرانی دور هم جمع شدند و جشنی دیدنی ترتیب دادند. امین حیایی و عزت الله انتظامی به عنوان دو بازیگر نسل جدید و قدیم رابطه خوبی با هم دارند.
خسرو شکیبایی وقتی برای بازی در فیلم شب (اصلی) به مشهد آمد، گفت: ای کاش بعد از کیمیا دوباره این افتخار را داشتم که در فیلمی درباره مشهد و امام رضا (ع) بازی کنم.
یکی از احساسی ترین لحظات اجرای او در کیمیا زمانی است که به گنبد طلای امام مهربانی نگاه می کند و برای عبور از بحرانی که در آن قرار دارد دعا می کند. آن شب آرزویش برآورده شد. با وجود اینکه چند سکانس مربوط به حرم امام رضا (ع) در کیمیا بود، شب فیلمی بود که در تمام لحظات فضایی معنوی و مذهبی داشت و به همین راحتی نقش خادم یک زائر خانه را بازی می کرد. همه می توانستند او را در پشت صحنه ببینند که از درد می پیچد، اما به محض روشن شدن دوربین، همان خسرو شکیبایی دوباره خوشحال و آماده شد.
“هر شب تنهایی”؛ حالم خوبه؛ میخوام برم زیارت
«هر شب تنهایی» اثر رسول صدر عاملی بیانگر تغییر مثبتی است که در یک زن افسرده و نگران پس از زیارت رخ می دهد.
حامد بهداد و لیلا حاتمی دو ستاره جوان سینمای ایران نقش های اصلی این سریال را بر عهده دارند. تماشای این فیلم برای کسانی که دلتنگ حرم امام رضا (ع) هستند بسیار توصیه می شود. در اکثر سکانس های فیلم دوربین به داخل حرم رفته و صحن ها و راهروهای این مکان معنوی را نشان می دهد. لیلا حاتمی در این فیلم نقش زنی بیمار و ناامید به نام عطیه را بازی می کند که به اصرار همسرش به مشهد مقدس می رود. در تاثیرگذارترین سکانس فیلم، حامد بهداد به دنبال عطیه می گردد و او را در حرم رضوی می یابد. عطیه کنار حوض بزرگ این حیاط می نشیند و غرق در فکر خودش است.
او که با یک بیماری لاعلاج دست و پنجه نرم می کند، به همسرش می گوید: «حالم خوب است. می خواهم به زیارت بروم.» این سکانس در جمهوری حرم فیلمبرداری شده است. پشت سر آتیه آبنماهای رنگارنگ حوض را می بینیم که زیبایی خاصی به قاب عکس می بخشد. در این فیلم مناظر شب و روز حرم در کنار هم دیده می شود. در عکسهای روز، کبوترهایی که دور گلدستهها میچرخند جذابیت بصری خوبی دارند. در نماهای شبانه لحظه عبور زوج جوان از کنار فرش های پهن شده در میدان جمهوری زیبا و فراموش نشدنی است.
«رضای رضوان»؛ افتخار خدمت به امام مهربانیها
مجید مجیدی چند سال پیش مستندی به نام رضای رضوان ساخت که در چند قسمت از تلویزیون پخش شد. این فیلم با روایتی ساده و دلنشین به جزئیات زندگی خادمان حرم امام رضا (ع) اختصاص داشت. مجیدی در جریان گفتگوی خادمان نشست و نشان داد که با چه عشق و علاقه ای به زائران و نزدیکان امام هشتم خدمت می کنند.
خدمتکارانی که در قاب عکس ظاهر می شدند، حرفه های مختلفی داشتند. از اساتید دانشگاه گرفته تا مهندسان و پزشکانی که افتخار خدمت به امام مهربانی را داشته اند. نکته جالب در مورد این مستند، برخورد نادرست برخی از مصاحبه شوندگان با خادمان بود. عده ای نمی دانستند که این خادمان دلسوز در حرم کارشان را به افتخار انجام می دهند و وظیفه و حرفه اصلی آنها چیز دیگری است.
این مستند داستان مردانی را روایت می کند که در حرم امام رضا (ع) به کفش زدن زائران مشغول هستند. به تصویر کشیده شده است عشق کفاشیان حرم مطهر امام رضا (ع) که به زائران حرم ثامن الحجج خدمت می کنند و شادی این توفیق به قول خودشان و همچنین عشقی که زائرین به آن دارند، این امام همام در این مستند احساس می شود.
«یا ضامن آهو»؛ اتفاقات یک روز کامل در حرم
پرویز کیمیاوی در مستند ضامن آهو چنان مجذوب زیبایی بصری حرم امام رضا می شود که تصمیم می گیرد دوربین را از فضای معنوی آنجا خارج نکند. تمام لحظات فیلم به به تصویر کشیدن عشق مردم با امام رضا (ع) در داخل حرم اختصاص دارد.
نکته مهم در مورد یا ضامن آهو این است که ورود دوربین به حرم برای اولین بار با بازدید یک هیئت سیاسی خارجی همزمان شد و مسئولان به همین دلیل حرم را سیل کردند. این خلوت فرصت خوبی برای فیلمبرداری از آیینه کاری و معماری حرم فراهم کرد. فیلمساز مشخصا از این چیدمان در یک سکانس استفاده کرده است. اطراف حرم حرم کاملا ساکت است. در یک لحظه درها از چهارچوب به طرفین باز می شود و مردمی که بی صبرانه پشت درهای بسته منتظر بوده اند به سمت حرم هجوم می آورند و آن یا ضامن آهو را در آغوش می گیرند. شکل دایره ای دارد. فیلم با صدای زیبای نقاره چی ها شروع می شود و با تکرار آن لحظه به پایان می رسد.
در بین این دو لحظه مناظر زیبای حرم را می بینیم، خدای من، زنی که شمع روشن کرده و چادر بسته است، بیمارانی که برای شفای آمده اند و کسانی که راز و نیاز خود را با حضرت در میان می گذارند، می خواهند با پیامبر شریک شوند. در حریم خصوصی شما زوایای دوربین و انتخاب فرم تصویری که کیمیاوی انتخاب کرد، یکی از خاطره انگیزترین مستندهای حرم رضوی را خلق کرد. این فیلم اتفاقات یک روز کامل در حرم را مرور می کند و در نهایت با غروب خورشید به پایان می رسد.
کیمیاوی همزمان با یا ضامن آهو 15 مستند درباره خراسان ساخت. فیلم هایی که در آن به مکان ها و موضوعاتی مانند مسجد گوهرشاد، بازارهای مشهد، فیروزه تراشی، سنگ تراشی، پوستین دوزی و … می پردازد.