یک متخصص علوم اعصاب به این نکته اشاره کرد که علائم پیری مغز مانند پوست یا مو واضح و قابل مشاهده نیست. او بیان کرد که مراکز دانشگاهی و تیم های تحقیقاتی در سراسر جهان راهکارهای مختلف و مؤثر برای افزایش ذخیره مغزی و جوانی آن را معرفی کرده اند، اما از میان آنها، خودمراقبتی یکی از مهمترین راهکارهاست.

دکتر هیوا محمدی، به این نکته اشاره کرد که از دهه سوم زندگی، مغز انسان روز به روز، تعدادی از سلول های عصبی نورون خود را که بلا استفاده مانده است، از دست می دهد. فرآیند پیری همچنین در مغز و سیستم عصبی اتفاق می افتد، همانند پوست، بینایی، مو و سیستم عضلانی-اسکلتی. با این حال، علائم پیری مغز واضح نیست و اغلب افراد به آن توجه نمی کنند.

وی ادامه داد: از سوی دیگر بروز زوال عقل پیری مانند آتروفی سیستم عضلانی یا بروز مشکلات گوارشی درد ایجاد نمی کند و معمولا به صورت پیش رونده و بی صدا بروز می کند، بنابراین نگران کننده نیست. هدف آن مردم و سیستم های بهداشتی است و این موضوع به ویژه با روند پیری جمعیت در ایران و بسیاری از نقاط جهان مرتبط است.

به عنوان یکی از عضو های هیات علمی گروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، باید بگویم که راه حل های فراوانی برای افزایش ذخیره مغزی توسط مراکز دانشگاهی و تیم های تحقیقاتی در سراسر دنیا معرفی شده است. یکی از موارد بسیار مهم در خودمراقبتی، برگزاری چک آپ های دوره ای و مراقبت از خود در برابر عوارض بیماری های سیستمیک مانند دیابت، فشارخون و اختلالات هورمونی است. همچنین، پرهیز از سیگار، مواد مخدر و نوشیدنی های الکلی نیز امری بسیار مهم است که تحقیقات مختلف نشان می دهند مضرات آن برای سیستم عصبی بسیار زیاد است.

ارزیابی تغذیه به عنوان یکی دیگر از موضوعات مهم، دکتر. محمدی بیان کرد: تغذیه سالم مانند سایر سیستم های فیزیولوژیکی بدن اساس سلامت مغز است. از یک طرف پرهیز از غذاهای پرچرب و شور با افزودنی ها و مصرف غذاهای دریایی، سبزیجات و میوه های تازه برای سلامت مغز ضروری است و در عین حال مغز به غذاهای حسی، شناختی و احساسی و همچنین غذاهای مغذی نیاز دارد. رفع نیازهای شناختی مغز یکی دیگر از راه های کار راحت است، از سوی دیگر داشتن روابط خانوادگی، عاطفی و اجتماعی مناسب برای داشتن مغزی سالم ضروری است و روند پیری مغز را به تاخیر می اندازد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه یکی از مهمترین مسائل برای داشتن مغزی سالم و پیشگیری از پیری زودرس را خواب کافی و باکیفیت دانست و گفت: خواب یکی از معدود نیازهای فیزیولوژیکی دائمی و دائمی است. تاثیرات غیر قابل جایگزینی بر روی مغز دارد و بدن انسان بسته به سن فرد در شب تا ساعات خاصی به خواب نیاز دارد که برای داشتن مغز سالم و جلوگیری از پیری باید این موضوع رعایت شود.

یکی از اصلی‌ترین مسائلی که برای داشتن مغزی سالم و قوی باید با آن روبرو شویم، آموزش و یادگیری مهارت‌های جدید است. بهتر است برای داشتن عملکرد بهتر مغز، به صورت مداوم آن را به چالش کشید. یادگیری زبان دوم و سوم یکی از بهترین راه‌هاست و بهترین حالت، فراهم کردن شرایط دو زبانه و سه زبانه برای کودکان است.

همچنین، فعالیت فیزیکی و ورزش هم بسیار مهم هستند. مغز برای انجام بهترین عملکرد نیاز به یک سیستم قلبی-عروقی سالم و قوی دارد و فعالیت فیزیکی باعث می‌شود که خون به بهترین شیوه به مغز جریان یابد و به عینه ورزش و فعالیت فیزیکی بهترین راه برای حفظ تناسب اندام و پیشگیری از افزایش وزن و چاقی محسوب می‌شوند.

بنابراین، مهم است که همیشه به سلامت مغز و افزایش ذخیره مغزی خود توجه کنیم. این مساله باعث افزایش طول عمر کیفیتی می‌شود و با برنامه‌های بازتوانی شناختی، ممکن است بتوانیم ذخیره مغزی خود را افزایش دهیم. درنهایت، توجه به علائم مرتبط با اختلالات شناختی و مشکلات روانی، و مراجعه به متخصصین مربوطه، بسیار مهم است.

منبع: همشهری آنلاین

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *