طبق تحقیقات صورت گرفته در دانشگاه کالیفرنیا سانفرانسیسکو آمریکا از به وجود آمدن عارضه های قلبی و عروقی در سنین یائسگی برای زنان خبر داد. در ادامه به طور مفصل به بررسی تحقیق صورت گرفته می پردازیم.
نتایج تحقیقات پیشرفته عوامل احتمالی اولیه زندگی از جمله فقر، آزار جسمی یا روانی را که ممکن است بر میزان از دست دادن تخمک تأثیر بگذارد و خطر بیماری قلبی عروقی را در زنان یائسه افزایش دهد، برجسته کرد.
به طور معمول، بیماری های قلبی عروقی در زنان با از دست دادن عملکرد تخمدان همراه با پیشرفت آنها در سال های غیر باروری همراه است. بیماری قلبی عروقی به ویژه با از دست دادن سریع ذخیره تخمدان و یائسگی زودرس یا در زنانی که هر دو تخمدان را با جراحی برای کاهش سایر خطرات پزشکی مانند سرطان تخمدان برداشته اند، مرتبط است.
بیماریهای قلبی عروقی، علت اصلی مرگ و میر زنان در سراسر جهان، جان افراد بیشتری را از طریق سکتههای مغزی و حملات قلبی میگیرد و همچنین یکی از علل اصلی مرگ و میر در مردان است.
بر اساس شنیده ها در یک کنفرانس بزرگ پزشکی در استرالیای جنوبی، خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی در زنان جوان در حال افزایش و در مردان در حال کاهش است.
پروفسور مارسل سدارز، مدیر بخش غدد درون ریز تولید مثل در دانشگاه کالیفرنیا سانفرانسیسکو آمریکا سخنران اصلی در کنگره ابتکار تولید مثل آسیا و اقیانوسیه 2023 در آدلاید، گفت: “زنان ذخایر تخمدانی متفاوتی دارند که به صورت تعداد و کیفیت تخمکهای باقیمانده در طول سالهای باروری تعریف میشود.
به عنوان مثال، زنانی که در سن 40 سالگی وارد یائسگی زودرس می شوند، در مقایسه با زنانی که در سن 50 سالگی و بعد از آن وارد یائسگی طبیعی می شوند، در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی در اواخر زندگی هستند.
پروفسور سدارز توضیح داد: کمبود استروژن در دوران یائسگی و بعد از آن با خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، اغلب از طریق تغییرات متابولیک از جمله توزیع مجدد چربی بدن، تغییر در چربی ها و افزایش فشار خون مرتبط است.
وی گفت: این خطرات با جایگزینی استروژن تا حدودی کاهش مییابد، اما معتقدیم برخی مکانیسمهای زمینهای رایج منجر به کاهش ذخیره تخمدان و افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی میشود که می تواند در اوایل کودکی و سال های باروری رخ دهد.
نه تنها در محیط داخل رحمی، بلکه در اوایل دوران کودکی و نوجوانی، زمانی که فرد به ویژه در برابر عوامل داخلی و خارجی آسیب پذیر است، دوره های حساسی از استعداد ابتلا به پیشرفت بیماری وجود دارد. عوامل خارجی می تواند شامل موقعیت های اجتماعی نامطلوب مانند فقر، غفلت یا آزار جسمی یا روانی باشد.
پروفسور سدارز گفت که شاخص های اولیه حساسیت به تحقیقات بیشتری نیاز دارند زیرا ممکن است بینشی در مورد سلامت قلبی عروقی و فرآیندهای پیری سلولی در آینده ارائه دهند.
وی خاطرنشان کرد: مکانیسم هایی مانند استرس اکسیداتیو، کوتاه شدن تلومر و اختلال عملکرد میتوکندری را به عنوان معیار سن سلول بررسی می کنیم. این اختلال عملکرد میتوکندری، نیروگاه های سلولی، می تواند از دست دادن عملکرد تخمدان را تشدید کند و باعث ایجاد خطر قلبی عروقی شود.
Cedars گفت: “به طور مشابه، ممکن است مکانیسم هایی برای طولانی شدن عملکرد تولید مثل و محافظت در برابر خطرات قلبی عروقی وجود داشته باشد.” این واقعیت که بیماریهای قلبی عروقی در زنان رو به افزایش و در مردان کاهش مییابد، نیاز به بررسی علل خاص سنی افزایش خطر در زنان را برجسته میکند.
وی افزود: توجه به تخمدان میتواند عضوی را شناسایی کند که نسبت به روند پیری حساستر است و امکان پیشبینی زودهنگام خطرات قلبی عروقی را که از مداخله زودهنگام جلوگیری می کند. تخمدان در مقایسه با سایر اندام ها به طور منحصر به فردی زودتر پیر می شود. علت از دست دادن چنین اندام حیاتی چیست و چه تاثیری بر باروری و سلامتی دارد؟
سدارز نتیجه گرفت که یک سبک زندگی سالم، از جمله رژیم غذایی خوب و ورزش، برای مداخله زودهنگام احتمالی در بیماری های قلبی عروقی مهم است. با این حال، اگر بتوانیم علائم اولیه پیری و خطر قلبی عروقی را به وضوح شناسایی کنیم، به طور بالقوه میتوانیم داروهایی برای مبارزه مستقیم با آنها و برای مقابله با شیوع یک بیماری بسازیم. بشناسایی زنان در معرض خطر و نیازمند مداخله زودهنگام برای داشتن زندگی سالم بسیار مهم است.