این روزها هنرمندان زنده در دنیا که قیمت آثارشان سر به فلک میکشد، از گرهارد ریشتر تا دیمین هرست و جف کونز و… تعدادشان بسیار است. و به طور جالب، آرتیستهای چینی گوی سرعت را از دیگران ربودهاند. کافی است پرایس لیست گالریهای اروپا و آمریکا را چک کنید، هنرمندان بینالمللی ۳۰ و ۴۰ ساله بسیاری وجود دارند که قیمتهای نجومی دارند. حالا زمان آمده که این روند در خاورمیانه نیز با سرعت بیشتری پیش برود.
سید محمد عمرانی، کارشناس اقتصاد هنر: فهرست هنرمندانی که پس از مرگشان رکوردهای میلیاردی و صدها هزار دلاری را به دست می آورند بسیار طولانی است که بتوان همه آنها را در یک یادداشت ذکر کرد، اما چرا هنرمندان این قدردانی را شامل شدند؟ آیا هنر او را دوست ندارید؟
چندی پیش رسانه ها از درگذشت صادق تبریزی خبر دادند بهمن سال گذشته تا تیرماه امسال هفت اثر در حراج های مختلف از بونامز لندن تا حراج تهران عرضه شد که هر هفت اثر به فروش رفت و این هنرمند به رکورد 2 میلیارد و 200 میلیون تومان در کشور خود دست یافت. سایت معتبر و بین المللی Artsy.net نیز به این مهم اشاره کرده است.
به ندرت پیش می آید که یک هنرمند خاورمیانه ای در کمتر از هفت ماه هفت اثر را در حراجی های مختلف ارائه کند و 100 درصد آثارش فروخته شود. صادق تبریزی، هنرمند پیشکسوت خاورمیانه می گوید آنچه در چند ماه گذشته رخ داده است.
اما متأسفانه سال 1396 گذشته است و باید 6 سال زیان آن را حساب کنیم.
بله، همه می دانند که با مرگ یک هنرمند و دوره رایج بازار که عرضه آثارش قطع می شود، تقاضای همیشگی بازار باعث می شود قیمت آثار او هر چه بیشتر بالا برود و حتی در مقاله قبلی زیر در همین راستا، در عنوان «هوای تازه برای هنر ایران با اتاق بازرگانی تهران» اشاره کردم که صنعت هنر طی دههها بر سرمایهگذاریهای هدفمند و هوشمندانه در نسلهای متوسط و جوان متمرکز بوده است، اما کمیاب بودن شاهکارها و عجیب است که آثار استادان پیشکسوت هنوز زنده است. آنها بهایی را که لیاقتش را دارند نمی گیرند.
امروزه هنرمندان زیادی در دنیا هستند که قیمتشان سر به فلک کشیده است، از گرهارد ریشتر گرفته تا دیمین هرست، جف کونز و… و اتفاقاً از این منظر هنرمندان چینی گوی سبقت را از دیگران ربوده اند. لیست گالری های اروپایی و آمریکایی را بررسی کنید. هنرمندان بین المللی زیادی در دهه 30 و 40 زندگی خود هستند که قیمت های نجومی دارند.
زمان آن فرا رسیده است که این نسخه به روز شده در خاورمیانه و به خصوص ایران مورد توجه قرار گیرد.
البته نمونه های موفقی نیز در این زمینه داریم، مانند استاد پرویز تناولی که مجسمه تخت جمشید وی در سال 2008 به مبلغ 2 میلیون و 800 هزار دلار توسط موزه هنرهای اسلامی قطر (MIA) خریداری شد و اکنون بالاترین رکورد تاریخ را به خود اختصاص داده است. کتاب خاورمیانه یا رکوردهای میلیون دلاری اثر سید محمد احصایی،حسین زنده رودی، فرهاد مشیری و نیم میلیون دلار آیدین آغداشلو، افشین پیرهاشمی، رضا درخشانی و…
اما با وجود این موفقیتها، هنوز استادان بزرگ و صاحب نامی هستند که خوشبختانه در قید حیات هستند و از شایستگیهای هنری بالایی برخوردارند، اما به شکل عجیبی در بازار دیده نمیشوند و آثارشان قیمت و شاید حتی قیمت آثارشان است. ارزش آن را ندارد به دلیل دانش آموزان خود ارزان است. گالری ها، فروشندگان، مجموعه داران و حراج ها مسئولیت فرهنگی و اجتماعی زیادی را بر عهده دارند.
۵۷۵۷