- در پاسخ به این سوال باید موارد زیر را بیان کرد:
اگر شوهر ملکی را به عنوان بخشی از هبه یا عنوان دیگری به زن داده است و سپس قصد استرداد آن مال را داشته باشد، این امر را می توان در چند فرض توضیح داد که در زیر به تفصیل در مورد آنها بحث می کنیم:
وکیل در موارد استرداد مال از زوج
ممکن است مرد در اوایل زندگی برای اثبات حسن نیت خود ملکی را به نام همسرش منتقل کند. اما اگر بین طرفین اختلاف و طلاق پیش بیاید، از تصمیم خود پشیمان می شود و می خواهد مال را پس بگیرد. در این صورت وقتی مرد مال را در ازای مهریه به زن منتقل می کند. مال مال زن است و مرد نمی تواند آن را پس بدهد.
اما اگر هزینه مال را مرد متحمل شود و تنها سند به نام زن باشد، قضیه فرق می کند.
به منظور استیفای حقوق خود، توصیه می شود برای درک شرایط این معامله، مفاهیم و شرایط آن با یک وکیل املاک مشورت کنید. گروه حقوقی حکمت هر فردی که تجربه عملی و تخصص در این زمینه داشته باشد با شما مشورت خواهد کرد تا شما را در توسعه بیشتر این امر مهم یاری کند و همچنین از آسیب های جبران ناپذیر به طرفین جلوگیری کند.
- انتقال مالکیت به زوجه در قبال جهیزیه
اثبات اینکه زوج با توافق زوجه، ملکی را در ازای پرداخت مهریه به زوجه منتقل کرده است تا حدودی مشکل به نظر می رسد و مستلزم ارائه دلیل یا دلیل است و در صورت عدم وجود دلیل فوق قابل اثبات نیست.
از سوی دیگر، اگر ثابت شود که مال در ازای پرداخت مهریه از مرد به زن منتقل شده است، این مال به ملکیت زن تبدیل شده و دیگر امکان استرداد آن از مرد وجود ندارد.
نکته: نکته دیگری که باید در نظر گرفت این است:
در زمان انجام این معامله شرایط اساسی ماده 190 قانون مدنی رعایت کرده یا نه، مثلاً: طرفین در زمان انعقاد قرارداد توانایی قانونی داشته یا قصد و اراده داشته اند که این معامله را انجام دهند یا خیر.
***زیرا در صورت عدم احراز شرایط اولیه برای نظم معامله، این معامله صحیح نیست و آثار حقوقی به آن تعلق نمی گیرد.
- تحویل سند سه دانگ خانه به همسر
در صورتی که طرفین قصد انجام این معامله را داشته باشند، این امکان وجود دارد که با یکی از دفاتر اسناد رسمی با حضور مقامات ذیصلاح نسبت به تنظیم رسمی سند مالکیت اقدام نمایند.
در این صورت مفاد مندرج در سند رسمی شامل طرفین متعاهد و نمایندگان آنها می شود و طرفین نمی توانند به محتوای مغایر با مفاد سند استناد کنند.
در صورتی که زن و شوهر از ابتدای امر مال را به صورت سه دانگ و سه دانگ به دست آورند، اسناد وصول پرداختی از قبیل چک های صادر شده و فیش های واریزی می تواند انجام تعهد طرفین و همچنین پرداخت را ثابت کند.
حال اگر مدارک فوق نشان دهد که مرد تمام وجه را پرداخته و هیچ وجهی از طرف زن پرداخت نشده است، مرد می تواند وجه مال خریداری شده را مطالبه کند و عین آن را توقیف و وجه پرداخت شده را ضبط کند.
- انتقال مال به زوجه به عنوان هدیه و استرداد
1- باید بین هدایای پرداختی و غیرپرداختی تمایز قائل شد. به طوری که:
زمانی که هدیه مبادله ای باشد، حتی اگر مبادله ناچیز باشد، و هدیه مشمول هدیه محبت است (هدیه ای که در آن تعادل اقتصادی بین طرفین مبادله وجود ندارد، برای مثال هدیه خانه به شعبه. نبات) و زوجه عوض آن را پرداخته است، طبق (بند 2 ماده 803 قانون مدنی) این هبه غیرقابل رجوع است.
2- اما اگر هبه طبق اصل هبه بدون اجرت باشد، طبق ماده 803 قانون مدنی، فرصت اعتراض به هبه نیست و مرد نمی تواند مال را استرداد کند. اما قانونگذار در (بند 1 ماده 803 قانون مدنی) فقط به ذکر پدر یا مادر یا فرزندان واهب پرداخته و هبه را قطعی دانسته است، در حالی که هبه به زوجین این استثناء را شامل نمی شود. آنها را مقوله ای دیگر دانست.
3- در نظر گرفتن حق فسخ معامله در قرارداد.
برای مشاوره حقوقی با وکیل مالکی، قطعنامه وکیلo وکیل مشارکت در ساخت و ساز با شماره 09120170676 – 09123439500 تماس بگیرید.