به گزارش پی ام آپ، داود منظور در نشست با نخبگان برنامه ریزی و کارشناسان اقتصادی اظهار کرد: این اولین جلسه با نخبگان است که می توانیم شرایط کنونی کشور را بررسی و تحلیل کنیم و از نظرات نخبگان استفاده کنیم.
وی افزود: رئیس جمهور تاکید دارد که پاسخ اقدامات اقتصادی دولت را در محافل نخبگان بررسی کنیم.
معاون رئیس جمهور گفت: 2 سال از عمر دولت می گذرد که با ارزیابی و ارائه توصیه هایی می توانیم برای 2 سال آینده و بقیه نتایج بهتری بگیریم.
منظور با بیان اینکه امروز کشور با مشکلاتی مواجه است، تاکید کرد: برخی از این معضلات به بیماری های مزمن تبدیل شده است و برای رفع آن نیازمند همفکری همگان هستیم تا بتوانیم اقدامات مناسب را انجام دهیم.
وی با اشاره به تحریم ها ادامه داد: کشور به ویژه از سال 2019 با خطرات خارجی مواجه است و در شرایط سخت تحریم ها باید اقتصاد را مدیریت کنیم و حتی بتوانیم اثر تحریم ها را کاهش دهیم یا حتی آن ها را از بین ببریم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: دولت سیزدهم برای رفع برخی مشکلات تلاش کرده و در این راه موفقیت هایی نیز حاصل شده است.
منظور با اشاره به حذف و تعدیل سیاست پولی 4200 تومانی گفت: کشور با مشکل عدم تعادل پولی مواجه بود و سال گذشته دولت تصمیم سختی گرفت که در سال گذشته چندین متغیر اقتصادی را تحت تاثیر قرار داد و تاثیر این موضوع تغییر تعدیل نرخ کاهش یافته است و به تعادل جدیدی رسیده ایم.
وی افزود: تلاش برای بهبود درآمدهای مالیاتی صورت گرفت و رشد این درآمدها در دو سال گذشته خوب بوده است.
معاون رئیس جمهور گفت: دولت در بحث نفت تلاش کرد فروش و صادرات نفت را افزایش دهد و در این زمینه موفق بودیم هرچند درآمدهای ارزی با مشکل مواجه است.
منظور در خصوص رفاه خانوارها گفت: سال گذشته دولت تلاش کرد با پرداخت غرامت اثر تعدیل نرخ ارز را جبران کند که با توجه به تورم مردم کمتر تحت تاثیر این کمک قرار گرفتند.
وی پس از اشاره به بالا بودن میزان مصرف انرژی در کشور، تصریح کرد: در هفته های اخیر مصرف بنزین به 135 میلیون لیتر در روز رسیده و ظرفیت تولید در سقف آن است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: در بحث انرژی در گاز، بنزین و گازوئیل با محدودیت های جدی مواجه هستیم و تمام ظرفیت تولید صرف هزینه های جاری می شود.
منظور تاکید کرد: سیاست قیمت گذاری در حوزه انرژی در حال حاضر در دستور کار نیست و می خواهیم تعادل بازار انرژی را با روش هایی غیر از قیمت حفظ کنیم که این کار بسیار سختی است، زیرا مهمترین ابزار در حوزه انرژی قیمت، اما با توجه به شوک ارزی سال گذشته، دولت نمیخواهد شوک جدیدی وارد کند. بنابراین افزایش قیمت حامل های انرژی در دستور کار دولت نیست.
وی با اشاره به اینکه رشد اقتصادی در دهه گذشته بسیار ناچیز و به طور متوسط 0.7 درصد در سال بوده است، گفت: از سال 1388 وارد دوره رشد شدیم که نرخ رشد امسال 3.5 درصد و در سال های 1400 و 1401 با نفت 4.8 درصد بود. و بدون نفت نرخ 4 و 4.5 درصد بوده است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: با توجه به نرخ رشد اقتصادی دو سال گذشته این نرخ چندان متجلی نشده است و مردم تاثیر رشد اقتصادی را احساس نمی کنند.
منظور در خصوص نرخ تورم گفت: تورم اصلی ناشی از پایه پولی و رشد نقدینگی بوده که شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی تلاش کردند تا رشد پایه پولی را کاهش دهند و امیدوارم روند نزولی داشته باشد. این ریتم تا پایان سال حفظ خواهد شد، البته نارضایتی هایی نیز وجود دارد، به دلیل محدود بودن پرداخت تسهیلات و با محدودیت سرمایه در گردش تولید ایجاد شده است.
وی تاکید کرد: باید دو متغیر رشد و تورم را با هم پیش ببریم و از شوک های جدید ارزی پرهیز کنیم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به اقدامات سیاست خارجی تصریح کرد: بخش قابل توجهی از منابع ارزی ایران در کشورهای کره، عراق و ترکیه آزاد شده و البته توسط بانک مرکزی قابل ضبط است که این منابع متعلق به بانک مرکزی و جزو ذخایر آن هستند. بانک است و متعلق به دولت نیست.
وی در خصوص حوزه بهداشت و درمان نیز گفت: تلاش شد تا با اختصاص یک درصد مالیات بر ارزش افزوده به سلامت مشارکت مردم در هزینه درمان کاهش یابد اما همچنان 4 درصد اقلام دارویی محدود و کم است. امیدوارم بازار دارو به تعادل برسد.
وی با بیان اینکه عرضه کالاهای اساسی به تدریج در حال ترمیم است، گفت: در دو سال گذشته زنجیره تولید کالاهای اساسی به ویژه گوشت قرمز و سفید آسیب دیده است که احیای آن زمان بر است.
معاون رئیس جمهور ادامه داد: طرح زنجیره تامین کالاهای اساسی را دنبال می کنیم هرچند کالاهای اساسی همچنان سهم قابل توجهی از واردات کشور را تشکیل می دهند.
منظور تصریح کرد: امسال با توجه به بارندگی ها و سیاست قیمت تضمینی خرید گندم از مرز 10 میلیون تن گذشت و بیشتر نیاز کشور به آرد و نان تامین شده و برای تکمیل تنها به 2 تا 3 میلیون تن واردات نیاز داریم. زنجیره تامین گندم
وی با اشاره به اینکه قیمت خرید تضمینی گندم کیلویی 15 هزار تومان است که انگیزه کشاورز را ایجاد می کند، گفت: خرید گندم به بخش ریالی بودجه فشار زیادی وارد می کند که برای خرید گندم 150 هزار میلیارد تومان نیاز است. ” است.
منظور تصریح کرد: باید ضریب خودکفایی کالاهای اساسی را به 90 درصد برسانیم، البته در برخی کالاها مانند نفت امکان دستیابی به این ضریب وجود ندارد، زیرا عمده آن از محل واردات تامین می شود و امکانی وجود ندارد. از تولید ملی
رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه کشور ما خشک و نیمه خشک است، گفت: موضوع کم آبی، خشکی تالاب ها، خشکی دریاچه ارومیه و ریزش آب های زیرزمینی پیام سیگنال خوبی نمی دهد. و باید با کمبود آب و همچنین آب جدید و نرم کننده ها مواجه شویم تا با آب های عمیق و استفاده از آب های زیرزمینی آن را جبران کنیم.
وی با بیان اینکه موضوع صندوق های بازنشستگی یکی از جدی ترین مشکلات کشور است، تصریح کرد: این صندوق ها تا حد زیادی وابسته به بودجه دولت هستند، بنابراین 20 درصد از بودجه دولت صرف صندوق های بازنشستگی می شود و در صورت ادامه این روند، مشکلات زیادی برای بودجه ایجاد خواهد کرد.
این به معنای تاکید بر این است که باید اصلاحات ساختاری، متریک و پارامتری در صندوق های بازنشستگی انجام شود که البته در هر دو مورد با مقاومت جدیدی مواجه می شود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: میزان آزادی دولت برای حل اختلافات بر سر صندوق های بازنشستگی بسیار پایین است و اگر بخواهیم یک سال به سن بازنشستگی اضافه کنیم، با معارضه مواجه می شود.
وی تاکید کرد: نارضایتی ها و مشکلاتی که در بالا ذکر شد، بخش سطحی اقتصاد است و ممکن است بخش غوطه ور و پنهان اقتصاد بزرگتر باشد.