به گزارش منیبان، خودرو یکی از کالاهای مصرفی است که در سال های اخیر به دلیل نوسانات ارز به کالای سرمایه ای تبدیل شده است. تفاوت قیمت کارخانه و بازار باعث شد تا دلالان زیادی وارد بازار خودرو شوند و اکنون که وزارت حراست طرح یکپارچه خودرو را اجرا کرده و قیمت برخی خودروها را تعدیل کرده است، از ترفندهای جدیدی استفاده می کنند.
تفاوت قیمت کارخانه ای و بازار آزاد برخی خودروها به قدری کاهش یافته که واسطه ها دیگر علاقه ای ندارند و جذابیتی ندارند. این افراد سعی کردند خودروهای خش دار و دست دوم را با تقاضای زیاد وارد بازار کنند. برای همگام شدن با این موضوع به سراغ معروف ترین مرکز خرید و فروش خودرو در چیتگر رفتیم. یکی از خبرنگاران جام جم در نقش خریدار و خبرنگار دیگری در نقش فروشنده وارد این پارکینگ شدند تا متوجه شوند چه اتفاقی افتاده است. در زمان بازدید افراد زیادی مقابل درب ورودی پارکینگ ایستاده بودند که خود را خریدار معرفی کردند.
قیمت هایی که برای خرید رد و بدل شد بسیار کمتر از قیمت واقعی بود اما همین مدل ها در داخل پارکینگ اصلی حدود 50 میلیون تومان با هم فاصله داشتند. بررسی میدانی خبرنگار جام جم در این مرکز نشان داد خودروهایی که در داخل پارکینگ با قیمت بالاتری به فروش می رسند متعلق به همین دلالان بوده و با افراد خارج از مرکز در ارتباط هستند. در واقع کارگزاران اجازه ارتباط مستقیم بین خریدار و فروشنده واقعی را نمی دهند. به این صورت که اگر شخصی برای خرید به آن مرکز مراجعه کرده باشد، خودرو از قبل ارائه و انتقال داده می شود و اگر فردی برای فروش مراجعه کند، هر کدام در مدت معینی قیمت را تعیین می کنند.
در واقع قاچاقچیان نمایشی دروغین می سازند. برخی از دوستان فروشنده در نقش خریداران با پیشنهاد قیمت بالاتر می گویند خودرو از نظر قیمت و تکنولوژی بسیار مطلوب است. اقدام دیگر نمایندگی ها این است که خودروهای گروه خود را جمع آوری و تبلیغ می کنند اما به خودروهای شخصی مراجعه نمی کنند و ادعا می کنند که نسبت به سایر محصولات برتری ندارند.
کارشناسان تقلبی
عده ای هستند که در خرید و فروش پارکینگ نقش متخصص را بازی می کنند و با خودروهایی که می خواهند بخرند اشتباه می کنند و خودروهایی را که می خواهند بفروشند تبلیغ می کنند. ترفند اصلی این افراد جلب اعتماد است. علاوه بر این تعمیرکاران تقلبی با استفاده از اصطلاحات تخصصی جلب توجه می کنند. آنها سعی می کنند به جای قطعات اصلی توجه مردم را به لوازم جانبی نصب شده جلب کنند. از سپر، صندلی و روکش گرفته تا سیستم صوتی.
ورود به گروه دلالان، ۳۰ میلیون تومان
نمایندگی ها در پارکینگ های مختلف بسیار حضور دارند و سوال اینجاست که چگونه اینقدر هماهنگ می شوند؟ آنچه در اینجا قابل ذکر است این است که سود حاصل از فروش خودرو در پایان روز بین همه اعضا تقسیم می شود. درآمد روزانه آنها بین 50 تا 200 میلیون تومان است. اگر فرد جدیدی بخواهد به گروه دلالان بپیوندد باید 30 میلیون تومان به رئیس هرم بپردازد که برای یک ماه است. در واقع روزانه یک میلیون تومان بابت هزینه ورود به گروه.
نکته ای که در اینجا قابل ذکر است این است که افرادی که حاضرند روزانه یک میلیون برای عضویت در صندوق کارگزاری بپردازند، درآمد خود را از کجا تامین می کنند؟ تفاوت قیمت خودروهای خرید و فروش این افراد بین 50 تا 70 میلیون تومان است. آنها حداقل چهار معامله در هفته انجام می دهند و اگر نتوانند در یک هفته معامله ای را ببندند از این گروه حذف می شوند. آنها همچنین حضور فعال و گسترده ای در شبکه های اجتماعی دارند. به این ترتیب صفحه اول تا سوم سایت های خرید و فروش مثل باما، شیپور و دیوار را با آگهی های مختلف پر می کنند تا قیمت در دست آنها باشد. به نظر می رسد شهرداری، سازمان امور مالیاتی، سازمان ثبت اسناد کشور و اتحادیه فروشندگان خودرو باید همکاری گسترده ای برای بستن راه فرار دلالان داشته باشند.