«شب های مافیا؛ زودیاک»، «ضد» و «پدر فاستر 2» از برنامه های واقعیتی هستند که این روزها روی سه پلتفرم در حال پخش هستند، وجه اشتراک همه این آثار مافیایی است.بازی مهیجی که بر اساس چندین واقعیت نمایشی ساخته شده است. این مسیر با ساخت سریال «Ciudadano y Mafia» در تلویزیون و ساخت «شب های مافیا» در شبکه خانگی آغاز شد و در این گزارش به تحلیل و بررسی تمامی رئالیتی های تولید شده در بازی مافیایی پرداخته ایم.
به گزارش پی ام آپ، نمایش های واقعیت اکنون به یکی از جذاب ترین محتواها در پلتفرم ها تبدیل شده اند. این مسیر را بیژن بیرنگ در شبکه خانگی با رئالیتی شوی «شام ایرانی» آغاز کرد، اما پس از آن این سعید ابوطالب بود که نبض کار را در دست گرفت و آثاری چون «رالی ایرانی» و فصل های آخر را تولید و به نمایش درآورد. “ایرانی تقلبی”. . . اما اتفاق مهمی در این زمینه زمانی رخ داد که این کارگردان «بازی مافیایی» را برای ساخت یک رئالیتی شو هدف قرار داد. یک بازی جذاب که اگر به درستی اجرا شود می تواند به محتوای منحصر به فردی برای پلتفرم ها تبدیل شود. اتفاقی در تمرین رخ داد و بازی مافیایی در قالب واقعیت «شب های مافیا» به نمایش درآمد و میزبانی شد. ابوطالب با ساخت دو فصل «پدر رضاعی» و همچنین «ارتش مخفی» و «زاد» این مسیر را ادامه داد و حالا گروه جدیدی با نسخه جدیدی از این بازی به نام «شب های مافیا، زودیاک» آمده اند. در سال هایی که انواع مافیا در شبکه داخلی تولید می شد، تلویزیون نیز برنامه رئالیتی «Ciudadano y Mafia» خود را پخش می کرد. در تمام این سال ها این رئالیتی شو با کمترین تغییرات و البته نزدیک ترین محیط به بازی مافیایی توانست مخاطبان هدف خود را جذب کند.
شهروند و مافیا کارگردان: بهنام تشکر / علیرام نورایی کارگردان: محمد رجایی
“شهروند و مافیا” یکی از قدیمی ترین نمایش های واقعیت است که بر اساس بازی مافیایی طراحی و ساخته شده است. این واقعیت نزدیک ترین سناریو به بازی مافیایی را دارد. به همین دلیل مورد توجه مخاطبان قرار گرفته است به گونه ای که با توجه به افزایش مخاطب، تولید و پخش آن از شبکه سلامت به شبکه نسیم منتقل شد. برخلاف آثار مشابه، در این رئالیتی شو خبری از افراد مشهور نیست و شرکت کنندگان معمولا افرادی هستند که این بازی را به صورت حرفه ای در کافه ها انجام می دهند. کارگردانی فصل اول این رئالیتی شو بر عهده بهنام تشکر بود و سپس علیرام نورایی جای او را گرفت. طراحی استاندارد برای استقرار شرکت کنندگان و چیدمان جذاب و کم ایراد آن باعث شده تا این رئالیتی شو از سال 1998 تا به امروز بدون وقفه تولید و پخش شود.
شب های مافیا کارگردان: محمدرضا علیمردانی / کامبیز دیرباز کارگردان: سعید ابوطالب
ساخت رئالیتی شو بر اساس بازی «مافیا» با توجه به محبوبیت این بازی، طرحی از پیش برنده بود که سعید ابوطالب هوشمندانه به آن پرداخت. او در عرصه واقعیت آفرینی تجربیاتی چون «رالی ایرانی»، «شام ایرانی» و… را تجربه کرده بود، این بار به سراغ مافیا بازی رفت و به همراه تیم متخصص خود سناریویی تقریبا آسان را طراحی کرد. مخاطب در کوتاه ترین زمان ممکن بدون درگیر شدن در پیچیدگی های بازی مافیای واقعی و امکان ارتباط با آن. طرحی که در عمل هم جواب داد و «شب های مافیایی» از همان قسمت های اول توانست مخاطبانش را جذب کند. این سناریو در فصل اول جواب داد، اما برای چند فصل بعد نیاز به تغییر داشت که در عمل این اتفاق نیفتاد و در نتیجه همین چیزهای ساده تبدیل به باگ شدند.
پدر خوانده یک | کارگردان: کمبیز دیرباز کارگردان: سعید ابوطالب
اتفاقاتی که در قسمتهای پایانی شبهای مافیا رخ داد، سعید ابوطالب را به این نتیجه رساند که اگر میخواهد واقعیت دیگری بر اساس بازی مافیایی خلق کند، باید به دنبال فضایی نزدیکتر به قواعد بازی مافیایی باشد. بنابراین سناریویی نزدیک به بازی اصلی برای پدر خوانده طراحی شد. تغییراتی در نقش ها و توانایی های آنها ایجاد شد. علاوه بر این، مشکلات اجرایی نیز حل شد. فاصله بین بازیکنان استانداردتر شد و ماسک نیز معرفی شد تا شرکت کنندگان بتوانند در شب از آن استفاده کنند. در عین حال انتخاب بازیکنان حرفه ای تر و تمرینات فشرده باعث شد تا مخاطبان شاهد بازی های جذابی در فصل اول «پدر رضاعی» باشند. این فصل از رئالیتی شو «پدر رضاعی» باعث شهرت برخی بازیگران تلویزیون از جمله مجید واشقانی شد.
ارتش مخفی کارگردان: امیرعلی نبویان کارگردان: سعید ابوطالب
“سری ارتش” بازسازی بازی مافیایی بود که تیم طراحی از قوانین مختلف موجود در بازی اصلی الهام گرفته و محیط آن را طراحی کرد. در این سناریو، تیراندازی در شب حذف شد و در عوض افراد مسلح میتوانستند در طول روز به بازیکنان مشکوک شلیک کنند. عکاسی در نور روز و با چشمان باز در واقع برگ برنده ای بود که ارتش سریال را کمی جذاب تر کرد. در این بازی قوانین دیگری اضافه شد که یکی از آنها تاریخی بود که شرکت کنندگان با یکدیگر در یک اتاق مخفی تعیین می کردند که در آن نقش یکی از طرفین با شرایط ایفا می شد. اگرچه این عناصر جذابیت بازی را بیشتر می کرد، اما قواعد بازی و البته توانایی های برخی نقش ها عوارضی داشت که در ابتدا مخاطب را سردرگم می کرد. شاید به همین دلیل ارتش مخفی با وجود داشتن رهبر خوبی چون امیرعلی نبوئیان به موفقیتی که سازندگانش می خواستند دست پیدا نکرد.
ضد | کارگردان: مجید واشقانی کارگردان: سعید ابوطالب
سعید ابوطالب بعد از «ارتش مخفی» به برنامه رئالیتی «زاد» رفت. این بازی اگرچه بر اساس بازی مافیایی ساخته شده است اما قوانین و پیچیدگی هایی دارد که مخاطب را دچار سردرگمی می کند. در این بازی مخاطب باید به بازی توجه کند و نقش ها و توانایی های خود را مدام مرور کند تا اتفاقات بازی را درک کند. کارگردان این بازی مجید واشقانی است که در واقع یکی از شرکت کنندگان است و نقش او بیش از یک کارگردان است. اساساً او عضو اصلی تیم ضد مافیا است که برخلاف سایر اعضا، بازی را کاملاً می شناسد. همین عامل باعث شده تا مخاطب شاهد اجرای بازی واشقانی باشد. اما نکته اینجاست که واشقانی این نقش را به قدری خشک و اشتباه بازی می کند که باعث شده تماشاگر با او همراه نشود.
پدر خوانده 2 | کارگردان: کمبیز دیرباز کارگردان: سعید ابوطالب
طبق تیزرهای این رئالیتی شو، «پدر فاستر 2» پایانی بر تمامی ریتیت شوهای مبتنی بر بازی مافیایی است. اما برخلاف این گفته، The Godfather 2 به دلایلی که تاکنون سه قسمت از آن پخش شده، چند قدمی از فصل اول عقب مانده است. در این بازی استقلالی ها برخلاف فصل قبل می توانند به تنهایی برنده بازی باشند. اما عوامل متعددی باعث شده این شخصیت باعث سردرگمی بیشتر و طولانی شدن بازی شود. اول اینکه او توانایی شلیک و بیرون بردن شرکت کنندگان در شب را ندارد، دوم طلسم او است که کاملاً تصادفی است و حدس زدن آن در کمترین حد خود است. علاوه بر این لباس های اغراق آمیز و ولخرجی که برای بازیکنان طراحی شده است ارتباط مخاطب را با بازی کاملا کاهش داده است.
شب های اوباش؛ زودیاک کارگردان: محمد بحرانی کارگردان: محمدرضا رضائیان
“شب های مافیا؛ زودیاک” اولین نمایش واقعی آنها بر اساس بازی مافیایی است که بدون حضور سعید ابوطالب در شبکه خانگی انجام شد. تیم جدید این واقعیت با طراحی یک نسخه جدید از مافیا سعی در ارائه نسخه جدیدی از مافیا کرده است. سناریوی جدید و اضافه کردن یک نقش مستقل به بازی. قابلیت تیراندازی در روز توسط بازیکنان مسلح به توپچی به همراه توانایی داشتن نقش مستقل در برخی شب ها برای شلیک و بیرون آوردن بازیکنان، محیط را در سطح جذاب می کند. اما آنچه در این دو قسمت باعث میشود بازیها بیشتر شود نمیتوان از گیمرهای غیرحرفهای که در بازی حضور دارند غافل شد اگرچه طراحی دکوراسیون در نگاه اول جذاب به نظر میرسد، اما اندازه آن صدمه دیده است علاوه بر این محمد بحرانی نتوانسته است آنطور که باید با کار کنار بیاید.