دانه چیا از جمله دانه های گیاهی بسیار مفید و مغذی است که از قدیم الایام در کشورهای مختلف به ویژه اروپا و آمریکا مورد استفاده قرار می گرفته است. روش استفاده از این دانه ها کاملاً ساده است و می توانید از خواص این گیاه از خانواده نعناع بهره ببرید، البته معایبی نیز دارد.

دانه چیا برای کم کاری تیروئید

انواع خاصی از دانه ها، مانند تخمه آفتابگردان، دانه چیا و دانه کتان، منابع خوبی از فیبر برای افراد مبتلا به کم کاری تیروئید هستند. این دانه ها حاوی اسیدهای چرب امگا 3 به نام ALA هستند که نقش حیاتی در تعادل هورمونی و عملکرد سالم تیروئید دارند.

آیا دانه چیا باعث لاغری می شود؟

تاثیر دانه چیا بر کاهش وزن

دانه های چیا سرشار از پروتئین با کیفیت بالا هستند، محتوای پروتئین آن از اکثر گیاهان بیشتر است. از نظر کاهش وزن، پروتئین جزو ملایم ترین درشت مغذی ها به حساب می آید و این توانایی را دارد که اشتها و هوس ها را تا حد زیادی کاهش دهد. از آنجایی که دانه های چیا حاوی مقدار زیادی فیبر و پروتئین هستند، باید به کاهش وزن کمک کنند.

بسیاری از کارشناسان سلامت معتقدند که دانه چیا برای کاهش وزن موثر است. فیبر مقدار زیادی آب را جذب می کند و در معده تجمع می یابد و باعث افزایش احساس سیری و کاهش سرعت جذب غذا می شود.

برخی مطالعات در زمینه گلوکومانان، فیبری با عملکردی مشابه با آنچه ذکر شد، نشان می دهد که مصرف این فیبر منجر به کاهش وزن می شود. بنابراین، پروتئین موجود در دانه چیا می تواند به کاهش اشتها و جذب کمتر غذا کمک کند.

متأسفانه هنگام بررسی اثرات دانه چیا بر کاهش وزن، نتایج ناامیدکننده ای به دست آمد.

اگرچه یک مطالعه نشان داد که دانه های چیا اشتها را کاهش می دهند، اما تاثیر قابل توجهی بر وزن بدن نداشتند.

در مطالعات روی 90 فرد دارای اضافه وزن که روزانه 50 گرم دانه چیا به مدت 12 هفته مصرف کردند، مشخص شد که دانه چیا هیچ تاثیری بر وزن بدن یا علائم سلامتی ندارد.

در مطالعه دیگری که 10 هفته روی 60 زن به طول انجامید، مشخص شد که دانه چیا تاثیری بر وزن بدن ندارد، اما میزان امگا 3 محلول در خون را افزایش می دهد.

البته پیروی از رژیم غذایی برای کاهش وزن به سادگی با حذف یا اضافه کردن یک ماده غذایی به دست نمی آید. تحقق آن به یک رژیم غذایی کامل و همچنین سایر تغییرات در سبک زندگی مانند الگوهای خواب و ورزش بستگی دارد.

وقتی دانه‌های چیا را با غذاهای طبیعی به عنوان اساس یک رژیم غذایی سالم و سبک زندگی ترکیب کردم، به وضوح متوجه شدم که دانه‌های چیا به کاهش وزن نیز کمک می‌کنند.

دانه چیا برای پوست و مو

دانه چیا حاوی آنتی اکسیدان ها و همچنین پروتئین هایی است که تولید کلاژن را در پوست تقویت می کند. این کلاژن ها در تقویت رشد مو و ناخن و کاهش التهاب و همچنین سلامت و جوانسازی پوست موثر هستند.

چگونه دانه چیا بخوریم نحوه استفاده از دانه چیا

این دانه ها به تنهایی طعم خاصی ندارند، بنابراین می توان آنها را تقریبا به هر چیزی اضافه کرد. همچنین نیازی نیست آن را مانند دانه کتان آسیاب کنید که این امر تهیه و استفاده از آن را آسان می کند.

دانه های خشک

یکی از ساده ترین روش ها مصرف دانه چیا خشک است. این دانه های ترد سفت نیستند و به راحتی با هر وعده غذایی یا سالادی قابل خوردن هستند.

پودر چیا

برای افرادی که نمی خواهند دانه چیا را به طور کامل مصرف کنند، بهتر است از پودر آن استفاده کنند.

این پودر قابلیت افزودن به انواع غذاها را دارد و می تواند جایگزین آرد و ادویه در تهیه سوپ، سس، پودر و نوشیدنی شود. افزودن پودر چیا به وعده های غذایی کودکان نیز انتخاب خوبی خواهد بود.

دانه های خیس شده

رایج ترین روش مصرف دانه چیا به صورت خام، خیساندن آن در انواع نوشیدنی ها است. بعد از 30 دقیقه تا یک ساعت دانه ها پف کرده و لعاب می شوند. دانه ها برای افزایش خواص خود نیازی به آسیاب ندارند زیرا پوسته خارجی دانه ها بسیار متخلل است که هضم آنها را تسهیل می کند و بنابراین با بزاق و شیره های گوارشی جذب می شوند.

جوانه چیا

دانه‌های چیا را می‌توان همانند انواع دانه‌ها خیس و از جوانه آنها استفاده کرد. البته همانند خاکشیر، بذر کتان و… نباید دانه‌های چیا را برای این منظور در ظرف آب خیس کرد؛ بلکه پارچه‌ای روی بشقاب نسبتا گودی بکشید و دانه‌ها را روی آن بریزید. با اسپری یک تا دو بار در روز دانه‌ها را مرطوب کنید. دانه‌ها پس از دو تا سه روز جوانه می‌زنند و پس از یک هفته که حدود ۳ سانتی‌متر رشد کرد می‌توان میل کرد. جوانه چیا همراه با سالاد و غذاهای گوشتی طعم خوبی خواهد داشت.

مصرف به مقدار مناسب

به طور کلی توصیه می شود برای بهره مندی از خواص چیا، روزانه 25 تا 40 گرم دانه در رژیم غذایی گنجانده شود. البته برای برخی افراد مصرف چیا منجر به بیماری های گوارشی مانند معده درد می شود که معمولاً به دلیل عدم توانایی دستگاه گوارش در دریافت فیبر از این طریق ایجاد می شود. در این موارد توصیه می شود میزان مصرف چیا را به تدریج افزایش دهید و به کسانی که به دانه های دیگر مانند کنجد حساسیت دارند توصیه می شود در مصرف این دانه احتیاط کنند.

نحوه استفاده از دانه چیا برای کاهش وزن؛ روش های مصرف دانه چیا; چه مقدار دانه چیا مصرف کنیم؟

سایر خواص چیا

یکی از فواید دانه چیا که به دلیل وجود منیزیم و مس در اختیار بدن قرار می گیرد، سلامت اعصاب است. این گیاه می تواند در تقویت سیستم ایمنی نیز موثر باشد. همچنین دانه چیا به دلیل وجود امگا 3 است که بیشتر به شکل آلفا لینولنیک اسید یافت می شود. آنها برای سلامت قلب بسیار مهم هستند. این دانه های مغذی در پیشگیری از حمله قلبی، بیماری عروق کرونر و سندرم متابولیک موثر هستند. البته خواص اسیدهای چرب آلفا لینولنیک اسید نیاز به مطالعه بیشتری دارد.

یکی دیگر از فواید دانه چیا وجود مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر، منگنز، روی و مس است. به همین دلیل می تواند در تقویت استخوان ها و دندان ها موثر باشد و همچنین بر متابولیسم بدن تاثیر بگذارد.

این گیاه در پیشگیری از سرطان نیز موثر است. علاوه بر این، یکی از فواید دانه چیا برای کودکان و بزرگسالان، تاثیر این دانه های مغذی بر تولید و ترشح هورمون هایی مانند سروتونین و ملاتونین است. این هورمون ها به درمان و درمان بی خوابی کمک می کنند.

دانه چیا ممکن است برخی از مشکلات خونی را بهبود بخشد و خطر بیماری قلبی و دیابت نوع 2 را کاهش دهد.

نحوه استفاده از دانه چیا برای کاهش وزن؛ روش های مصرف دانه چیا; چه مقدار دانه چیا مصرف کنیم؟

معایب چیست؟

هر ماده غذایی در صورت استفاده بیش از حد و غیر متعارف می تواند عوارض جانبی ایجاد کند. با مصرف زیاد دانه چیا، ممکن است مشکلات گوارشی مانند اسهال را تجربه کنید. همچنین ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد. علاوه بر این، مصرف بیش از حد دانه چیا به دلیل چربی بالای این دانه های مغذی می تواند به جای کاهش وزن منجر به افزایش وزن شود که یکی از عوارض دانه چیا است.

چنانچه دانه چیا همراه با داروهای ضد فشار خون و ضد انعقاد همچون وارفارین مصرف شود، می‌تواند سبب بروز تداخل شود که یکی دیگر از عوارض دانه چیا برای بزرگسالان است

منبع: همشهری

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *