حمید سوری*
باید تمرکز ما را بر لزوم بیشتری در تلاشهای وزارت بهداشت برای حفظ هشیاری داشته باشیم، تا به همان شکلی که در سال ۱۳۹۸ اتفاق افتاد، دچار سهلانگاری نشویم.
با گذر زمان، اعلام واریانتها و ساب واریانتهای جدید کروناویروس امری معمول شده است. در این روزها، اخباری از انتشار واریانتهای اریس و فورناکس که در نیویورک درحال گسترش هستند، به گوش میرسد. این وضعیت باعث افزایش تعداد مبتلایان و افزایش تعداد بستریشدهها در بیمارستانها شده است.
اطلاعات کسب شده درباره روند پاندمی کرونا و واریانتهای جدید، بسیار حائز اهمیت است. اما طبق تعریف استاندارد اپیدمیولوژی، ما باید حداقل در کشور خودمان این پاندمی را به عنوان یک مشکل حلشده در نظر بگیریم.
این مسئولیت به عهده نظام سلامت در هر کشوری است و شامل آمادگی و رصد جدی از طغیانهای بروز شده در کشور میشود. از آنجا که در کشور ما این اقدامات مهم به خوبی انجام نشدهاند، نمیتوان از آنها خبر داد.
در این شرایط دیگر نمیتوان از مردم خواست که توصیههایی مانند رعایت فاصله اجتماعی، شستشوی دستها، استفاده از ماسک، محدودیت در سفر و در خانه ماندن را رعایت کنند. به نظر میرسد تقریباً تمامی مردم جهان پس از تأیید حدود ۷ میلیون مورد مرگ و خسارات جدی اقتصادی، اجتماعی و روانی ناشی از پاندمی، به زندگی عادی بازگشتهاند. این واقعیت نگرانکننده است و متاسفانه همچنان از وزارت بهداشت خبری از تدابیر مؤثر در این شرایط به گوش نمیرسد.
دو مفهوم ضروری، یعنی آمادگی و پاسخ سریع، در این موقعیت راهکارهای خاصی دارند که به ندرت در کشور ما مشاهده میشوند. به نظر میرسد باید تمرکزمان را بر تقویت هشیاری و تدابیر بهداشتی در وزارت بهداشت متمرکز کنیم، تا از تجربه ناگوار سال ۱۳۹۸ جلوگیری شود.
* اپیدمیولوژیست و استاد دانشگاه