هر ساله بادهای موسمی جنوب آسیا مناطق سرسبز هند را درنوردیده و سپس از غرب یا ناحیه خشک بین هند و پاکستان بیرون می آیند. این عدم تقارن بین جنگل های بارانی هیمالیا و “کویر بزرگ هند” به پیدایش تمدن ها کمک کرده است. صحرای بزرگ هند یا صحرای تار، واقع در شمال غربی شبه قاره هند، پرجمعیت ترین بیابان جهان است. با این حال، با گرم شدن هوا به دلیل تغییرات آب و هوایی، بادهای موسمی به مناطق بسیار دورتر از این منطقه منتقل می شوند. بر اساس یک مطالعه جدید در مجله Science، صحرای بزرگ هند می تواند به طور کامل ظرف یک قرن ناپدید شود.
شانگ پنگ شیاقلیم شناس مؤسسه اقیانوس شناسی اسکریپس می گوید از دست دادن در بیابان بر زندگی یک میلیارد نفر تأثیر می گذارد. او انتظار دارد که یافته های جدیدترین تحقیقات مرتبط با خطر سیل در صحرای بزرگ هند باشد. اتفاق مشابهی در کشور همسایه در سال 2022 رخ داد. در آن زمان، باران های سیل آسا در پاکستان هشت میلیون نفر را آواره کرد و نزدیک به 15 میلیارد دلار خسارت وارد کرد.
بادهای موسمی جنوب آسیا اثری مبهم در بیابان خواهد داشت
بیشتر تحقیقات با این پیش بینی مرتبط است که با گرم شدن سیاره، تعداد بیابان های روی زمین افزایش می یابد. به عنوان مثال، صحرای آفریقا تا سال 2050 بیش از شش هزار کیلومتر مربع در سال گسترش خواهد یافت. اما بادهای موسمی جنوب آسیا می تواند در صحرای تار که در شمال غربی خشک شبه قاره آسیای جنوبی قرار دارد، تأثیر معکوس داشته باشد.
در مطالعهای که این ماه در مجله Future of Earth منتشر شد، محققان دادههای آب و هوایی جنوب آسیا در 50 سال گذشته را جمعآوری کردند. آنها روند بارندگی در گذشته را بررسی کردند و تغییرات در طول مدت موسمی و تمرکز فعلی آنها را بررسی کردند. محققان سپس داده های تاریخی در مورد بارش و دمای سطح دریا را در یک مدل آب و هوایی گنجانده اند تا دریابند که چگونه مسیرهای موسمی آینده ممکن است تحت تأثیر مسیرهای گازهای گلخانه ای تغییر کند.
دانشمندان دریافتهاند که مسیر بارانهای موسمی اکنون به سمت غرب تغییر کرده است و بارش در برخی مناطق خشک شمال غرب 50 درصد افزایش مییابد. در حالی که برخی از مناطق مرطوب شرقی شاهد کاهش بارندگی هستند. مدلهای این تیم پیشبینی میکنند که در طول قرن آینده، زمانی که بادهای موسمی بیش از 500 کیلومتر به سمت غرب حرکت میکنند، صحرای تار تقریباً دو برابر بارندگی فعلی خود را شاهد خواهد بود.
در قرن آینده، کویر ثار دو برابر امروز بارندگی خواهد داشت
باپندرانات گوسوامییک هواشناس در دانشگاه کاتن و یکی از نویسندگان همکار این مطالعه، معتقد است که یافته های اخیر دور از ذهن و غیر منطقی به نظر می رسند. او گفت: «به طور معمول، مردم بر این باورند که تغییرات آب و هوایی مناطق مرطوب را مرطوبتر و مناطق خشک را خشکتر میکند.
مدل های محققان نشان می دهد که گرم شدن اقیانوس هند به طور ناهموار ادامه خواهد داشت و غرب سریعتر از شرق گرم می شود. آنها پیشبینی میکنند که این عدم تعادل یک ناحیه بحرانی کم فشار به نام «منطقه همگرایی درون گرمسیری» را به سمت غرب منتقل میکند و در نتیجه بر کانون موسمی تأثیر میگذارد.
گوسوامی معتقد است که منطقه همگرایی درون گرمسیری به دلیل ماهیت غیرمعمول این رویداد، تأثیر مستقیمی بر جایی که بادهای موسمی جنوب آسیا به خشکی می رسد، دارد. او می گوید: «تا پایان قرن، کویر قیر احتمالاً کاملاً سبز خواهد شد.
سیل های ویرانگر پاکستان در سال 2022 به طور گسترده به تأثیرات تغییرات آب و هوایی بر آب و هوا نسبت داده شده است.
بیشتر بارندگی در کویر ثار در دهه های آینده به صورت باران های ملایم چند ماهه نخواهد بود، بلکه ثار را به صورت رگبار غرق می کند. این افزایش باران های سیل آسا منجر به انباشت آب بیش از 10 سانتی متر در روز می شود، به این معنی که مردم منطقه باید خود را برای جلوگیری از سیل سالانه که کشاورزی و شهرهای کم ارتفاع را نابود می کند، سازگار کنند.
تا پایان قرن، کویر قیر باید کاملاً سبز شود
گوسوامی معتقد است که اگر به درستی مدیریت شود، افزایش باران می تواند به یک نعمت تبدیل شود. این می تواند منطقه را به الگوی آب و هوایی قبلی خود بازگرداند. وضعیتی که بیش از پنج هزار سال پیش به شکوفایی تمدن دره سند، یکی از اولین فرهنگ های بزرگ جهان منجر شد.
شی یووانگمحقق آب و هوای دانشگاه ایالتی یوتا درباره ویرانی های ناشی از سیل اخیر در پاکستان گفت: مهم است که خطرات ناشی از بارندگی های شدید را فراموش نکنیم. از آنجایی که منطقه همچنان در حال بهبودی پس از سیل سال گذشته است که بیش از 9 میلیون نفر را در پاکستان به فقر شدید کشاند، شی معتقد است که باران های شدید پایدار می تواند “بسیار ترسناک” باشد.
ژی گفت در حالی که جهان برای آینده ای گرمتر آماده می شود، تحقیقات جدید بر نیاز به نگاه دقیق تر به مناطق “محدود” تغییرات آب و هوایی مانند هند و پاکستان تاکید می کند. برای برخی از محققان، این تغییر در الگوهای بارش ممکن است در مقایسه با سایر تغییرات آب و هوایی گسترده ناچیز به نظر برسد. اما در این مناطق بسیار حساس و پرجمعیت، هر تغییر کوچکی در خاک تأثیر زیادی دارد.
227227