صورت شاید اولین قسمتی از بدن باشد که نسبت به کمبود مواد مغذی در بدن هشدار می دهد. کمبود ویتامین در بدن علائم مختلفی ایجاد می کند، گاهی خفیف و گاهی خطرناک.
به گزارش ایسنا؛ به گفته دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، برای تشخیص این کمبودها باید نزد پزشک بروید و آزمایش خون دوره ای تجویز کنید، اما برخی از علائم کمبود ویتامین را می توانید از وضعیت صورت خود تشخیص دهید:
کمبود ویتامین C: ویتامین C نقش حیاتی در بدن دارد. سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند و باعث بهبود سریع زخم ها و حفظ سلامت استخوان ها می شود. به گفته محققان، کمبود این ویتامین باعث خونریزی لثه می شود. کندی بهبود زخم ها، خشکی مو و لکه های قرمز روی پوست از دیگر علائم کمبود این ویتامین است. اگر هر یک از علائم کمبود ویتامین C را دارید؛ میوه ها، سیب زمینی، انواع توت ها، فلفل، کلم بروکلی، اسفناج و مکمل های ویتامین C را در رژیم غذایی خود بگنجانید. مصرف روزانه 75 میلی گرم ویتامین C برای زنان و 90 میلی گرم ویتامین C برای مردان توصیه می شود.
_ کمبود ید: کمبود این ماده معدنی منجر به پف چشم و کم کاری تیروئید می شود. افراد مبتلا به کمبود ید ناخن های شکننده دارند و به راحتی می توانند اضافه وزن پیدا کنند. اگر این علائم را دارید، مصرف بیشتر زغال اخته، نخود سیاه چشم، میگو، توت فرنگی و ماست را در نظر بگیرید.
_ کمبود امگا 3: خشکی پوست به خصوص در فصل زمستان شایع است. اما اگر پوست شما خشک تر از حد معمول است، به این معنی است که اسیدهای چرب امگا 3 کافی دریافت نمی کنید. مصرف کم این اسیدهای چرب چین و چروک صورت شما را نیز افزایش می دهد. منابع این اسیدهای چرب شامل ماهی، دانه کتان، دانه چیا و گردو است.
کمبود آهن: پوسته ریزی روی لب یکی از علائم کمبود آهن است. علائم دیگر عبارتند از خستگی، سرماخوردگی مکرر و درد زبان. کمبود “ریبوفلاوین” نیز می تواند باعث خشکی لب ها شود. می توانید ریبوفلاوین را از ماهی سالمون، بروکلی، پنیر و بادام دریافت کنید. آهن همچنین در حبوبات، آجیل، اسفناج و مکمل های آهن یافت می شود.
_ کمبود بیوتین یا ویتامین B7: موهای خشک و نازک می تواند شما را از کمبود این ویتامین هشدار دهد. علاوه بر ریزش مو، یکی دیگر از علائم بارز کمبود بیوتین، صورت متورم با توزیع غیر طبیعی چربی و بثورات قرمز است. بر اساس برخی مطالعات، از بیوتین به عنوان یکی از مواد مغذی ضروری برای حفظ استحکام، بافت و ظاهر مو یاد شده است. منابع غذایی غنی از بیوتین عبارتند از: بادام زمینی، جگر، برخی از سبزیجات، شاتوت، تخم مرغ آب پز و زرده تخم مرغ.
کمبود ویتامین B12: کمبود این ویتامین در بین گیاهخواران بسیار شایع است. کمبود ویتامین B12 اغلب باعث تغییر رنگ و رنگ پریدگی پوست می شود. علائم دیگر شامل خستگی، بی اشتهایی، تنگی نفس و اسهال است. اگر می خواهید کمبود ویتامین B12 را درمان کنید، بیشتر به دنبال ماهی، گوشت بدون چربی، پنیر، ماست و غلات غنی شده باشید. اگر رژیم گیاهخواری دارید، با پزشک خود مشورت کنید و از مکمل های ویتامین B12 استفاده کنید.