مقامات آمریکایی می گویند که ایران ممکن است تنها چند هفته تا دستیابی به اورانیوم با درجه تسلیحات مورد نیاز برای ساخت بمب هسته ای فاصله داشته باشد. اکنون رابرت مالی که وظیفه احیای توافق هسته ای برای مهار برنامه هسته ای ایران را بر عهده دارد، کنار گذاشته شده است.

رابرت مالی، دیپلمات ارشد که مذاکرات هسته‌ای دولت بایدن با ایران را رهبری می‌کرد، ماه گذشته پس از تعلیق مجوز امنیتی وی در اوایل سال جاری و به دنبال تحقیقات در مورد مدیریت اطلاعات محرمانه‌اش، به مرخصی بدون حقوق رفت. CNN قبلاً گزارش داده بود که در حالی که تحقیقات ادامه داشت، مالی برای مدتی در سمت خود باقی ماند اما اجازه دسترسی به اطلاعات حساس به او داده نشد.
زمانی که مرخصی او در ماه ژوئن اعلام شد، مالی به سی ان ان گفت که به او گفته شده است که مجوز امنیتی او “در دست بررسی” است و انتظار دارد که تحقیقات “به طور رضایت بخش و به زودی” تکمیل شود. اما روز جمعه، آبرام پیلی، معاون رابرت مالی، مدیریت رسمی توییتر، پست فرستاده ویژه به ایران را بر عهده گرفت. پیلی در توییتی نوشت: «تمام تیم وزارت خارجه همچنان در حال اجرای سیاست ما در قبال ایران هستند. وب سایت وزارت خارجه نیز نام مالی را به عنوان نماینده ویژه در امور ایران حذف کرد. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده نیز روز یکشنبه در مصاحبه ای گفت که “نمی توان در مورد وضعیت فعلی صحبت کرد” و اینکه آیا مالی بازگردانده می شود یا خیر. بر اساس ارزیابی اطلاعاتی ایالات متحده که هفته گذشته منتشر شد، ایران از زمان ترور یکی از دانشمندان هسته ای کلیدی خود در نوامبر 2020 به سرعت برنامه هسته ای خود را گسترش داده است، اما فعالیت های مورد نیاز برای تولید یک دستگاه هسته ای قابل آزمایش را انجام نمی دهد.
مناقشه بر سر مالی سوالاتی را در مورد سرنوشت توافق هسته ای طولانی مدت با ایران ایجاد کرده است که اکنون بیش از هر زمان دیگری ضروری به نظر می رسد. زیرا غنی سازی اورانیوم در ایران ادامه دارد و آمریکا و ایران برای یک انتخابات سرنوشت ساز آماده می شوند.
انتخابات پارلمانی ایران سال آینده و انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در پاییز سال آینده برگزار می شود. به گفته تحلیلگران، پیشرفت در مذاکرات هسته ای و همچنین سرنوشت آمریکایی های بازداشت شده در ایران، احتمالاً شخصیت های سیاسی را در ایران و ایالات متحده تقویت می کند. رابرت مالی یکی از معماران توافق هسته ای ایران در سال 2015 در دولت اوباما بود. در سال 2018، دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت آمریکا از این توافق خارج شد. پس از انتخاب بایدن، رابرت مالی به عنوان فرستاده ویژه رئیس جمهور در امور ایران در سال 2021 بازگردانده شد و به یکی از چهره های پیشرو در مذاکرات برای بازگشت به توافق هسته ای تبدیل شد.

مالی حتی قبل از انتصاب به عنوان فرستاده ویژه ایران به عنوان یک چهره قطبی در دیپلماسی آمریکا به حساب می آمد. زمانی که در سال 2008 فاش شد که مالی در حین کار در اندیشکده گروه بین المللی بحران (ICG) که رئیس و مدیر اجرایی آن بود با اعضای گروه ستیزه جوی فلسطینی حماس ملاقات کرده است، جنجال در ایالات متحده به حدی زیاد بود که او به وجود آمد. برای کناره گیری از کمپین ریاست جمهوری باراک. اوباما باید استعفا دهد
منتقدان مالی، از جمله ایرانیان مخالف جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور، محافظه کاران آمریکایی و حامیان اسرائیل، مالی را متهم می کنند که بیش از حد نسبت به جمهوری اسلامی ایران دلسوز است و نسبت به اسرائیل، بزرگترین دشمن ایران، سختگیر است.

الان وضعیت چطوره؟

مذاکرات آمریکا با ایران بدون حضور رابرت مالی ادامه دارد. در حالی که آبرام پیلی به عنوان فرستاده ویژه رئیس جمهور آمریکا در امور ایران مشغول به کار است، برت مک گورک، یکی از مقامات شورای امنیت ملی آمریکا و کهنه کار سیاست خاورمیانه، به عنوان بازپرس اصلی برای اعمال محدودیت ها بر برنامه هسته ای ایران معرفی شده است. زمانی که بایدن در سال 2021 به قدرت رسید، مک گورک را به عنوان هماهنگ کننده خاورمیانه و شمال آفریقا در شورای امنیت ملی منصوب کرد. دولت آمریکا مذاکرات برای پیوستن مجدد به توافق هسته ای ایران را اواخر همان سال آغاز کرد. سی ان ان گزارش داده است که مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و آمریکا از زمستان گذشته بی سر و صدا از سر گرفته شده و مک گورک در مرکز این مذاکرات قرار داشته است. از آن زمان، مک گورک چندین بار برای گفتگوهای غیرمستقیم با مقامات ایرانی به عمان سفر کرده است. آخرین بار در ماه می امسال بود و به نظر می رسد رابرت مالی از مذاکرات کنار گذاشته شده است. مک گورک گفته است که علاقه‌مند است دوباره به توافق برسد، اما مشخص نیست که تاکتیک‌های او چه تفاوتی با رابرت مالی دارد.

مک گورک از کمپین «فشار حداکثری» ترامپ در سال ۲۰۱۹ علیه ایران انتقاد کرده است. مک گورک گفت این تحریم ها جمهوری اسلامی را بیشتر منزوی کرده و اقتصاد آن را فلج کرده است، اما نمی تواند جلوی پیشرفت برنامه هسته ای این کشور را بگیرد. او معتقد است که تحریم های اضافی ایران را “تحریک آمیزتر” کرده است. مک گورک همچنین از دیگر سیاست های ترامپ در خاورمیانه از جمله سیاست های مرتبط با سوریه انتقاد کرد.

23302

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *