بر اساس مطالعه ای که فیلیپ مارتینز از دانشگاه سوربن فرانسه با همکاری همکاران دانشگاه لیژ بلژیک در 12 ژوئیه 2023 در مجله PLOS ONE منتشر کرد، فناوری تصویربرداری شیمیایی پوشیدنی می تواند جزئیات پنهان در نقاشی های مصر باستان را آشکار کند.
بر اساس گزارش فرادید، این تصور وجود دارد که نقاشی های مصر باستان فرآیندهای کاری بسیار رسمی بودند که منجر به تولید آثار هنری استادانه می شد. با این حال، بیشتر مطالعات روی این نقاشی ها و روند خلق آنها در موزه ها یا آزمایشگاه ها انجام می شود.
اما در این مطالعه، مارتینز و همکارانش از دستگاههای دستی برای تصویربرداری شیمیایی از نقاشیها در بافت اصلیشان استفاده میکنند و میتوانند روی آنالیز ترکیب رنگ و لایهبندی و شناسایی تغییرات ایجاد شده در نقاشیهای قدیمی کار کنند.
در این پژوهش، دو نقاشی که هر دو در مقبرههایی در گورستانی در نزدیکی رود نیل واقع شدهاند و مربوط به دوره رامسیسی بیش از سه هزار سال پیش است، تکه تکه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
در اولین نقاشی، محققان توانستند تغییراتی را در موقعیت «دست» یک پادشاه ببینند (تصویر نمایه). در حالی که دست پادشاه در نقاشی اصلی دورتر از بدنش بود، در نقاشی مجدد فاصله بین دست و بدنش نزدیکتر است. دلیل این تغییر کوچک برای محققان نامشخص است، اما هر چه بود، قطعاً دلیل مهمی برای تغییر وضعیت دست در این نقاشی وجود داشت.
در نقاشی دوم، تحلیلها تغییرات متعددی را در نحوه به تصویر کشیدن تاج و دیگر اشیاء سلطنتی در پرتره رامسس دوم نشان داد. مجموعه ای از تغییرات به احتمال زیاد مربوط به تغییرات در معنای نمادین در طول زمان است.
بر این اساس، می دانیم که نقاشان باستانی مصر در حدود سه هزار سال پیش احتمالاً بارها نقاشی های خود را دستکاری کرده و آنها را با توجه به تغییرات اجتماعی یا فرهنگی تغییر داده اند. البته این هنوز یک حدس است و دلیل واقعی این تغییرات هنوز بررسی و تحلیل نشده است.
اعتقاد بر این است که چنین تغییراتی در نقاشی هایی از این نوع نادر است، اما محققان معتقدند این اکتشافات باید بیشتر مورد بررسی قرار گیرد. بسیاری از ابهامات در مورد علل و زمان تغییرات مشاهده شده باقی مانده است که برخی از آنها ممکن است با تجزیه و تحلیل آینده برطرف شوند. این مطالعه سودمندی فناوری تصویربرداری شیمیایی قابل حمل را برای بررسی در محل نقاشیهای باستانی نشان داد.
نویسندگان این مطالعه افزودند: این اکتشافات نیاز به تحلیل سیستماتیک و دقیقتر نقاشیهای مصری بر اساس ویژگیهای فیزیکوشیمیایی را نشان میدهد.
مترجم: زهرا ذوالقدر