در برنامه پرسشگر شبکه آموزش، در شبکهبندی تلویزیونی در تاریخ ۲۲ تیرماه، مسئله کمبود تامین گوشت مرغ مورد نیاز کشور مورد بحث قرار گرفت. در این برنامه که با حضور حمید ذوالفقاری، کارشناس توسعه اقتصاد دانشبنیان؛ مهدی مسعودی، کارشناس حوزه کشاورزی در عرصه رسانه و سید مهدی میرسلیمی، متخصص بیماریهای طیور برگزار شد، تنگناهای فعلی تامین گوشت مرغ به بحث گرفته شد.
به گزارش عصرایران، در برنامه مذاکره باشگاه خبرنگاران جوان، مجری برنامه به سیاستهای اشتباه وزارت جهاد کشاورزی در زمینه جوجهریزی اشاره کرد و این سیاستها را متناظر با سویههای وارداتی دانست. این سیاستها باعث شکلگیری رانت در واگذاری گلههای اجداد مرغ آرین به شرکتهای واردکننده گلههای اجداد شدهاند و باعث فساد ناشی از حوالهفروشی، حذف گلههای جوجههای آرین به بهانه بیماری و تقلب در پرورش با جوجهریزی سویههای خارجی با نام جوجه آرین شده است.
مسعودی در ادامه این جلسه با رد موضوعات مطرح شده در رسانه و سیاست کشور مبنی بر لزوم قطع اتکا به واردات نژادهای اجدادی خارجی به دلیل تحریم شرکت های خارجی، در ادامه گفت: واردات نژادهای اجدادی خارجی هرگز به ایران انجام نشده است. تحریم شده است و کسانی که ادعا می کنند واردات تحریم شده است هرگز سند و مدرکی برای اثبات ادعای خود ارائه نکرده اند. در صورت رفع انحصار واردات نژاد راس، کارشناسان کشوری می توانند راس 308 و راس 708 را وارد کنند. میرسلیمی همچنین با تایید عدم تحریم واردات گله های اجاد چه برای تخم گذاری و چه برای گوشت، اظهار داشت: به عنوان مثال، واردات گله های اجاد وجود دارد. هیچ محدودیتی برای واردات خط اجاد نداریم و هیچ محدودیتی نداریم. در حال حاضر حدود هفت نژاد تخمگذار خارجی از جمله نژاد آمریکایی وارد کشور می شود. اگر محدودیتی برای تخمگذاری وجود ندارد، چرا برای اجداد گوشت محدودیتی وجود دارد؟
در ادامه مجری برنامه این سوال را مطرح کرد که چرا سازمان اقتصادی کوثر صاحب خط تولید آرین در عین حال واردکننده نژاد راس است؟ ذوالفقاری در پاسخ گفت: بدون سیاست واحد برای تولید، تولیدکننده دچار سردرگمی می شود. در حال حاضر سود حاصل از پرورش آرین کمتر از راس است، زیرا اقداماتی که باید برای حمایت از آرین انجام شود، انجام نشده است. علاوه بر این، گزارش های علمی موجود نشان می دهد که تفاوت معنی داری در نرخ تبدیل دانه به گوشت بین سویه های آرین و راس وجود ندارد. مسعودی در پاسخ به این نکته یادآور شد: نتایج به دست آمده در آن گزارش به دلیل استفاده از خروس های نژاد راس در گله های پرورش آرین بوده است.
سید مهدی میرسلیمی با نگاهی انتقادی به سیاست های یاد شده در پایان میزگرد گفت: طبق شواهد و گزارش های موجود از صنعت و سازمان دامپزشکی، نژاد آرین دارای ضعف ژنتیکی، فاقد توانایی رقابت با مشابه است. نمونه، و قابل احیا نیست». چرا دولت باید هزینه خط آرین را از جیب مرغ بپردازد که وضعیت تولید آن مشخص نیست؟ در صورت وجود راه حل فوری برای مشکلات تامین گوشت مرغ در کشور، باید فورا توزیع مرغ آرین متوقف و واردات نژادهای خارجی آغاز شود.