به نقل از شما نیوز، به گزارش سایت پی ام آپ، سایت روزنامه شرق از «دستکاری» داده های هواشناسی برای تغییر نرخ گاز و برق شهرهای مختلف ایران با ارائه مدارک خبر داد. محاسباتی که بر اساس این گزارش نه تنها رانت ها و خسارات کلان را به همراه داشته، بلکه اساس طرح های عمرانی و توسعه ای کشور را نیز تغییر داده است.
این سایت در گزارش تصویری خود در روز شنبه 10 تیرماه تصاویری از «داده های دستکاری شده» در نامه ای مربوط به رطوبت و دمای هوای شهر جهرم در استان فارس در تابستان سال گذشته منتشر کرد که به امضای سحر تاجبخش مسلمان رئیس سازمان هواشناسی رسیده است.
در این نامه که در مرداد 1401 خطاب به مدیرعامل شرکت توانیر نوشته شده است، اطلاعات مربوط به جداول «میانگین حداکثر دمای هوا و همچنین «رطوبت» ایستگاه هواشناسی جهرم، استان فارس، تغییر کرده است و بالاتر از اعداد واقعی نمایش داده می شود.
پی ام آپ در گزارش خود به پیامدهای این تغییر «عمدی یا تصادفی» در دادههای هواشناسی و اهمیت متغیر دمایی «تر» که شاخص اندازهگیری میزان رطوبت بود، پرداخت و خاطرنشان کرد: اقلیم طبقهبندی هر منطقه از کشور را دولت بر اساس میزان رطوبت تعیین می کند.
در واقع طبقه بندی اقلیمی که شامل طیف «بسیار سرد، سرد، معتدل و بارانی، نیمه معتدل و بارانی، نیمه خشک، گرم و خشک، بسیار گرم و خشک، بسیار گرم و مرطوب» است، میزان تکلیف یارانه انرژی در شهرهای مختلف را تعیین می کند. بنابراین در برنامه های وزارت نیرو شهرهای بسیار گرم و مرطوب مانند بندرعباس یا آبادان به دلیل نیاز ضروری به استفاده از کولر و وسایل برودتی مشمول دریافت یارانه برق در طول سال می شوند و از طرفی بسیار شهرهای سردسیری مانند سقز نیز یارانه گاز دریافت می کنند.
به گزارش پی ام آپ، شرکت های برق و گاز این یارانه ها را با تکیه بر داده های سازمان هواشناسی از جمله متغیرهای دما و رطوبت و در نتیجه طبقه بندی اقلیمی شهرها اختصاص می دهند.
در نتیجه داده های هواشناسی ایستگاه جهرم در تابستان سال گذشته منجر به تغییر طبقه بندی اقلیمی این شهرستان شد.
بر اساس این داده ها و در همان مرداد ماه، علی اکبر محرابیان وزیر نیرو طی نامه ای از محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور خواست تا تغییر تعرفه جهرم را تایید و اعلام کند که به این معنی است که طبقه اقلیم این شهر در سه ماهه خرداد تا شهریور تغییر کرده و یارانه برق بیشتری دریافت کرده است.
اگرچه این دستکاری و نمونههای احتمالی مشابه زیان چند میلیارد تومانی شرکتهای برق و گاز در ایران را به همراه داشته است، اما سازمان هواشناسی این گزارشها را تکذیب نکرده و توضیحی برای آن ارائه نکرده است.
پی ام ام آپ به نقل از کارشناس ناشناس سازمان هواشناسی با تایید احتمال دستکاری «عمدی» عدد دمای جهرم، این دستکاری های عددی را «فاجعه بزرگ» در تاریخ سازمان هواشناسی ایران دانست.
با این حال، این دستکاری که پی ام آپ از آن با عنوان «رانت، فساد اقتصادی و زد و بند» یاد کرد، علاوه بر تعیین نادرست طبقه بندی اقلیمی، «آمایش های سرزمینی» را نیز تحت تأثیر قرار می دهد.
بر اساس این گزارش، داده های آب و هوا در برنامه های عمرانی و توسعه ای کشور از جمله توسعه زیرساخت های حمل و نقل، کشاورزی، مدیریت بحران، شارژ صنایع مختلف و حتی حفاظت از اکوسیستم های مختلف زیست محیطی و منابع طبیعی حائز اهمیت است.