اعضای خاندان سلطنتی انگلیس به رعایت پروتکلهای سلطنتی ملزم هستند که فهرست بلندی از قوانین و مقررات مختلف است. با این حال، به دلیل جایگاه ویژهای که شاه چارلز و خانوادهاش دارند، از برخی امتیازات ویژه نیز برخوردارند، از جمله مستثنی شدن از برخی قوانین کشور انگلیس.
1- در مورد حاکم انگلیس امکان دستگیری یا رسیدگی قضایی وجود ندارد
شاه چارلز از مصونیت قضایی برخوردار است، به این معنی که امکان تحقیقات قضایی علیه او وجود ندارد. این قانون در مورد ملکه الیزابت دوم نیز اعمال شد. وب سایت رسمی خانواده سلطنتی بریتانیا اشاره کرد که با وجود مصونیت ملکه از تعقیب قضایی، او همیشه مراقب بود که خارج از چارچوب قانون عمل نکند.
2- اعضای خانواده موظف به رعایت سرعت مجاز نیستند، اما به شرط اسکورت پلیس.
پادشاه، سایر اعضای خانواده سلطنتی و نخست وزیر بریتانیا می توانند با اسکورت پلیس برای شرکت در مراسم رسمی، با سرعتی که دوست دارند سفر کنند. پلیس، آتش نشانی، آمبولانس و سایر وسایل نقلیه اجرای قانون ممکن است از سرعت مجاز تجاوز کنند. از آنجایی که اعضای خانواده سلطنتی هنگام حضور در مراسم رسمی همیشه توسط پلیس اسکورت می شوند، خودروهای آنها از قوانین راهنمایی و رانندگی معاف هستند.
3- حاکم برای سفر به کشورهای مختلف ملزم به استفاده از گذرنامه نیست
ملکه الیزابت دوم به دلیل جایگاه خود، برای سفر نیازی به پاسپورت نداشت و احتمالاً این امر در مورد شاه چارلز نیز صادق است. در انگلیس، پاسپورت همه افراد توسط فرمانروایی صادر میشود. بنابراین، برای سفر، ملکه الیزابت دوم خود نیازی به پاسپورت نداشت. پس از درگذشت ملکه، اکنون پاسپورتهای جدید توسط شاه چارلز صادر میشوند و سایر اعضای خاندان سلطنتی نیز پاسپورت خود را دارند.
4- فرمانروا ملزم به داشتن گواهینامه رانندگی نیست
هنگامی که ملکه الیزابت دوم 18 ساله بود، در طول جنگ جهانی دوم در واحد زنان نیروهای امداد زمینی ارتش آموزش های مکانیکی و رانندگی دریافت کرد. او هرگز مجبور به شرکت در آزمون رانندگی نبود و همچنین میتوانست بدون پلاک رانندگی کند، زیرا همه در انگلیس گواهینامه رانندگی دارند که توسط دولت صادر شده است. اکنون، پادشاه چارلز دیگر نیازی به استفاده از گواهینامه رانندگی ندارد.
5- اعضای خانواده الزامی به استفاده از نام خانوادگی ندارند
اگرچه اعضای خانواده سلطنتی نام خانوادگی دارند، اما ملزم به استفاده از آن نیستند. قبل از سال 1917، اعضای خانواده سلطنتی نام خانوادگی نداشتند. اکنون فرزندان مذکر ملکه الیزابت دوم و همسرش شاهزاده فیلیپ نام خانوادگی مونت باتن-وینسور دارند.
6- فرمانروا خود به خود حضانت قانوني تمام اولاد را دارد
برای اینکه پدربزرگ و مادربزرگ عادی بتوانند حضانت نوههایشان را به عهده بگیرند، باید یک روند قانونی را طی کنند. اما در خاندان سلطنتی انگلستان، فرمانروای کشور به طور خودکار حضانت قانونی تمامی نوادگان را برعهده دارد. بنابراین، شاه چارلز به عنوان سرپرست قانونی هر سه فرزند پرنس ویلیام و کیت میدلتون یعنی پرنس جورج، پرنس شارلوت و پرنس لویی شناخته میشود. همچنین، فرزندان پرنس هری و مگان مارکل، یعنی آرچی و لیلیبت نیز تحت حضانت قانونی فرمانروای انگلستان قرار دارند. این قانونی که قدمت آن ۳۰۰ سال است، شاید به نظر عجیب برسد ولی در هر صورت وجود دارد. با این حال، بسیار کم احتمال است که پادشاه بخواهد نوههایش را از والدینشان جدا کند.
7- حاکم از پرداخت مالیات معاف است
اگرچه پادشاه از نظر قانونی ملزم به پرداخت مالیات در انگلیس نیست، ملکه الیزابت دوم داوطلبانه مالیات بر درآمد و اموالی که برای مقاصد رسمی استفاده نمی شود پرداخت کرد. انتظار نمی رود که شاه چارلز مالیات بر ارث خود را از ملکه الیزابت دوم بپردازد. با این حال انتظار می رود که او نیز مانند مادرش مالیات بر درآمد بپردازد.
8- حضور اعضای خانواده در جلسه هیئت منصفه الزامی نیست
یکی از امتیازات خانواده سلطنتی بریتانیا این است که اعضای خاندان حاکم ملزم به حضور در هیئت منصفه در دادگاه نیستند. در موارد عادی، امتناع از حضور در هیئت منصفه در بریتانیا جریمه ای در حدود 1200 دلار خواهد داشت. با این حال، حاکم و اعضای درجه یک خانواده او الزامی به این کار ندارند.
9- اعضای خانواده از قانون آزادی اطلاعات مستثنی هستند
به گفته وبسایت رسمی خاندان سلطنتی انگلستان، تعریف مقامات رسمی در قوانین آزادی اطلاعات به اعضای خاندان سلطنتی صدق نمیکند و به همین دلیل از این قانون مستثنی هستند. این مستثنایی آنها را از حفظ حریم خصوصی بیشتر درباره فعالیتهای روزانه و امور مالی خود برخوردار میکند. برای مثال، گرچه خاندان سلطنتی یک گزارش مالی سالیانه منتشر میکند، اما جزئیات این گزارش قابل دسترسی برای مردم عادی انگلستان نیست.