به گزارش پی ام آپ، قطعه سازی حرف اول را در تولید خودرو می زند و یکی از مشکلات اصلی ما این است که قطعه سازان که بسیاری از آنها از کشورهایی مانند چین سفارش می دهند، بر خودروسازی مسلط هستند و به نوعی.
سیداحمد رسولی نژاد با تاکید بر اینکه خودروسازان آمارهای نادرست به مردم ارائه می کنند، گفت: تولید آمار خودروسازان در آینده نه چندان دور دولت و وزیر صمت را درگیر می کند. در دومین جلسه دادگاه استیضاح وزیر سابق وضعیت صنعت امروز را پیش بینی کردم. زیرا خودروسازان مشکلات اساسی دارند و هیچ تلاشی برای رفع آنها انجام نشده است.
نماینده مردم دماوند و فیروزکوه تصریح کرد: خودروسازان تعهداتی نسبت به مردم گذشته داشتند که قبل از انجام این تعهدات در گام بعدی تعداد قابل توجهی خودرو را پیش فروش کردند. در عین حال، این تعهد بیش از توانایی آن در تولید است.
وی با اشاره به نقش قطعه سازان در روند تولید خودرو افزود: دست خودروسازان زیر چاقوی خودروسازان است و باعث شده خودروسازان در زمان اعلام آن نتوانند به تعهدات خود عمل کنند.
عضو کمیسیون صنایع و معادن، واردات خودرو را عامل شکسته شدن انحصار در صنعت خودرو دانست و خاطرنشان کرد: سایپا در نتایج طرح فروش خودرو، زمان تحویل برخی خودروها در فصل زمستان را اعلام کرده است. سال 1403 اما شک نکنید از این تاریخ زمان تحویل نیز می گذرد و برای برون رفت از این وضعیت دولت باید اجازه دهد واردات خودرو واقعا آزاد باشد. به نظر می رسد نیاز بازار داخلی بیش از آن چیزی است که خودروسازان اعلام می کنند و باید در بازه زمانی 5 تا 10 ساله مجوز واردات خودرو داده شود. البته بحث واردات خودروهای لوکس نیست، زیرا این خودروها تاثیری در بازار داخلی ندارند، بنابراین مجوز واردات به خودروهایی اعطا می شود که محدوده قیمت آنها از 5 تا 20 هزار یورو است.
رسولی نژاد با تاکید بر کاهش سود تجاری دولت در فرآیند واردات خودرو، تصریح کرد: دولت باید سود واردات خود را به حداقل یا صفر برساند و مجلس نیز برای ایجاد رقابت، عوارض گمرکی را کاهش دهد. در شرایط فعلی خودروسازان هیچ رقیبی ندارند و خودروهای بی کیفیت را با قیمت های بالا عرضه می کنند.
وی با اشاره به افزایش 70 درصدی قیمت خودرو توسط شورای رقابت گفت: شورای رقابت به دلیل زیان انباشته خودروسازان قیمت ها را افزایش داد اما این سوال پیش می آید که خودروسازان برای چه دوره ای انباشته نکرده اند. ضررهای غیر از دوران تصدی ایران خودرو توسط جواد نجم الدین. زیان تجمعی خودروسازان در 2 سال گذشته 120 میلیارد تومان بوده و با وجود افزایش 300 درصدی قیمت خودرو، تا پایان سال زیان تجمعی آنها به 150 میلیارد تومان رسیده است. بنابراین مشکل اصلی قیمت گذاری نیست و مدیریت ناکارآمد در دو خودروساز باعث این وضعیت شده است.
به گفته رسولی نژاد؛ در صورت ادامه این روند، نارضایتی مردم و خریداران از خودروهای داخلی بیشتر خواهد شد و شرایط سخت تری را برای خودروسازان در آینده پیش بینی می کنم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا علی آبادی وزیر جدید صلح می تواند از عهده این شرایط برآید؟ وی گفت: علی آبادی باید صنعت را به دور از قوم گرایی، تعصب و دوست داری مدیریت کند و به توانمند و توانمندی برای اجرای برنامه ها شغل و مدیریت بدهد. از آنجایی که وزیر سابق حراست مانند خود شاهرودی تیمی را از این شهر به وزارت حراست اعزام کرد و با این رویکرد فردی مدیرعامل سایپا شد که تجربه مدیریتی نداشت و فقط به این پست اعتماد کرد. چون بومی با وزیر سابق بود و این همچین سایپا را به خاک سیاه آورد. به نظر من اگر علی آبادی جلوی راهش را نگیرد می تواند صنعت را مدیریت کند.
وی در پایان با تاکید بر اینکه مافیاهای داخلی و خارجی از شرایط فعلی خودروسازان سود می برند، تصریح کرد: در سال 99 که طرح ساماندهی خودرو در کمیسیون صنایع مطرح شد، واردکنندگان خودروهای لوکس در کمیته مربوطه به وضوح با آنها مخالفت کردند. این طرح 15 میلیارد تومان وارد کشور می شد که تاثیری در وضعیت مردم عادی نداشت. اما پس از اجرای این طرح، قیمت این خودروها از 5 به 6 میلیارد کاهش یافت، زمانی که دلار 25 هزار تومان بود، واردات خودروها را 100 هزار تومان حساب می کردند. منافع این افراد در خطر است و به نظر می رسد مافیای ملی خودرو اجازه بهبود وضعیت خودروسازان ملی را نخواهد داد.